Nieuws Kempen Smet/Daldrup boort tot steenlaag van 360 miljoen jaar oud

Smet/Daldrup boort tot steenlaag van 360 miljoen jaar oud

Smet/Daldrup boort tot steenlaag van 360 miljoen jaar oud

De tijdelijke vennootschap Smet/Daldrup, gevormd door de Desselse Smet Group en een Duitse sectorgenoot, heeft de derde geothermieboring op de Balmatt-site in Mol-Donk met succes afgerond. De put is bijna 5 km lang en gaat tot op een diepte van 4,2 km. Daarvoor werd een laag van zo’n 360 miljoen jaar aangeboord.

De boring kadert in het diepe-geothermieproject van onderzoeksinstelling VITO. Deze 3de boring ging van start op 10 oktober en duurde in totaal 10 maanden. De 4de en laatste sectie daarvan duurde minder dan een maand. Die sectie doorboorde de hele Kolenkalklaag en boorde helemaal onderaan 150m zandsteen aan met een vermoedelijke ouderdom van 360 tot 370 miljoen jaar, het einde van het Devoontijdperk.

Nooit aangeboord
“Deze zandesteenlaag werd in de oostelijke Kempen nog nooit aangeboord en is enkel gekend uit boringen in Loenhout en Booischot, waar ze zich veel minder diep bevindt, namelijk op respectievelijk 1.500m en 7 tot 800m”, legt het bedrijf uit in een verslag over de boring.

Experten van Vito gaan de resultaten van deze 3de put nu vergelijken met de resultaten van de 2 eerdere en met gekende geologische parameters. Intussen gaan de activiteiten op de site verder: het in werking stellen van de geothermiecentrale en de aanleg van een warmtenet naar het SCK, Belgoprocess en Vito. Die inwerkingstelling is gepland voor de maand oktober.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.