Smet Group wil kennis vergaren bij diepe geothermie in Mol

diepe geothermie

Onderzoeksinstelling Vito nodigde de buurtbewoners van de Ballmatt-site in Mol uit om kennis te komen maken met de diepe geothermie-boring die er weldra van start gaat. De THV Balmatt Drilling, waarvoor Smet Group uit Dessel en het Duitse Daldrup & Söhne AG de handen in mekaar sloegen, zal op de site langs het kanaal in Mol-Donk vanaf half augustus een eerste proefboring tot 3-4 km diep uitvoeren. “Voor ons bedrijf betekent dit project vooral kennis opdoen”, zegt voormalig bestuurder Hugo Smet (82), die Smet Group op de bijeenkomst vertegenwoordigde.

Smet Group gaat in zee met een partner die nu al wel expertise heeft in diepe geothermie. “We hebben al enkele keren samen met Smet een offerte ingediend, maar dit is de eerste keer dat we een project binnenhalen”, zegt Josef Daldrup van Daldrup & Söhne. “Ons bedrijf heeft al projecten gerealiseerd in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Polen en momenteel in Nederland. Dit is onze eerste stap in België. Een belangrijke, want zo krijgen we toegang tot de Belgische markt.”

Hugo Smet maakte de periode nog mee dat Smet 52 jaar geleden de put boorde voor het warm water van het zwembad Kursaal in Turnhout. “Maar dit is van een heel andere orde”, vertelt hij. “Hier is een heel andere technologie van toepassing. De temperaturen in de ondergrond lopen op tot 120 en zelfs 140 graden en dan wordt de koeling van het boorgereedschap zeer belangrijk. Het wordt een werk met een grote uitdaging, maar daar houden we als bedrijf van.”

Financiering nog niet rond
Vito hoopt op een diepte van 3 tot 4 km water van meer dan 120 graden aan te treffen. “Of daar water zit en hoe groot het debiet bedraagt, weten we niet”, zegt gedelegeerd bestuurder Dirk Fransaer van Vito. Ook de financiering is nog lang niet rond. “Voor deze eerste boring krijgen we 2 miljoen steun van de Vlaamse regering, betaalt Niras een half miljoen omdat zij geïnteresseerd zijn in de bovenste honderden meters in het kader van de ondergrondse berging van radioactief afval. Verder betalen wijzelf 5 tot 6 miljoen en gaan we nog eens 5 tot 6 miljoen lenen. Daarmee kunnen we een eerste boring en een deel van de twee betalen, zo ook de warmtewisselaar. We hebben nu gesprekken met de banken voor een verdere financiering.”

Vito wil in eerste instantie met het hete water de eigen gebouwen verwarmen. Bij een positief resultaat van de boringen is het de bedoeling om in de buurt een warmtenet uit te bouwen en later zelfs elektriciteit op te wekken. “Misschien moeten we hier ooit opnieuw een koeltoren bouwen”, lacht Fransaer, verwijzend naar de vroegere koeltoren van Electrabel die inmiddels is verdwenen.