ZLOOP SOPREMA

Soprema investeert 30 miljoen euro in Grobbendonk

Soprema, wereldwijde expert in waterdichting en isolatie, investeert in een nieuwe recyclagefabriek op Belgische bodem. In Grobbendonk is officieel gestart met de bouw van een gloednieuw industrieel complex. Centraal daarin staat de ZLOOP, een unieke recyclinginstallatie voor bitumen. Met dit circulair bouwproject gaat een investering van meer dan 30 miljoen euro én een primeur uit eigen huis gepaard.

Voor Soprema is dit de tweede duurzame miljoeneninvestering op korte tijd. Op het industrieterrein Tongeren-Oost is sinds 2020 een duurzame en emissievrije isolatiefabriek gebouwd en nu is een nieuw gebouwencomplex op de bestaande site van Soprema in Grobbendonk aan de beurt. In het nieuwe gebouwencomplex zal onder meer de recyclage-unit ZLOOP worden ondergebracht.

“De ZLOOP is een installatie gericht op het recycleren van bitumineus snij- en sloopafval, beter bekend als roofing”, legt managing director Marc Geerts uit. “We geven gebruikt bitumen op deze manier een tweede leven als nieuw hoogwaardig bitumen, en dat hier op onze Belgische productiesite. Soprema zet hiermee de toon op vlak van circulariteit in de bouwsector.”

In totaal gaat het om een investering van meer dan 30 miljoen euro. Hiervan wordt het innovatieve ZLOOP-onderdeel voor 30% medegefinancierd door de Europese Unie (RRF) in het kader van het ‘Vlaamse veerkracht’-project.

Marc Geerts benadrukt het unieke karakter van deze investering. “De ontwikkeling van deze hoogtechnologische industriële eenheid voor het recycleren van bitumineus afval op grote schaal is zonder gelijke in zijn soort. De installatie heeft namelijk een capaciteit van minimaal 6.000 ton per jaar en beoogt een maximale circulariteit.”

“Het resultaat van het recyclingproces is een hoogwaardige grondstof voor de productie van nieuwe bitumineuze waterdichtingsmembranen. Een werkelijk circulair procedé waarbij zoveel mogelijk bitumen op een splinternieuw dak terechtkomt en de rest wordt verwerkt tot hernieuwde grondstoffen. De ZLOOP bevestigt de speerpuntpositie van Soprema als marktleider in waterdichting en isolatie. Let’s go to zero!”

Hoofdaannemer edibo kreeg de eer om de officiële eerste kolom van het nieuwe Soprema-complex te plaatsen. Het startschot van een masterplan in drie fases.

“In deze eerste fase wordt de capaciteit van de bestaande productieruimte verdubbeld en uitgebreid met de ZLOOP-recyclinginstallatie”, geeft projectleider Maarten Roes aan. “Fases 2 en 3 behelzen de bouw van nieuwe magazijnruimtes en kantoren. De typerende groendaken en gevels in cortenstaal van de Soprema-vestiging in Tongeren zal je straks trouwens ook in Grobbendonk zien terugkeren.”

En nog een interessant nieuwtje: “Soprema zal - naast hun dakdichtings- en dakisolatiematerialen – voor de eerste keer ooit losse isolatie aanleveren die ingestort kan worden in geprefabriceerde betonpanelen. Een primeur die we binnenkort in de praktijk zullen brengen.”