Yves Verschueren en Vic Swerts tijdens de rondleiding bij Soudal. Foto: Koen Fasseur

Soudal en essenscia lokken 10.000 geïnteresseerden naar Turnhout

TURNHOUT - Bijna 10.000 mensen namen zondag een kijkje achter de schermen bij Soudal, de Turnhoutse producent van voegkitten, montagelijmen en isolatieschuimen. De kijkdag kaderde in het opendeurweekend van essenscia, de Belgische sectorfederatie van de chemie-industrie.

Soudal was zondag een van de publiekstrekkers tijdens het vierjaarlijkse opendeurweekend van essenscia. “Dat is niet toevallig”, weet Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia. “Soudal is voor ons een perfect uithangbord. Het Turnhoutse familiebedrijf kende niet alleen een fantastische groei. Soudal maakt chemie bovendien tastbaar en laat zien hoe chemie in het dagelijkse leven van mensen voorkomt. De chemiesector kampt met vooroordelen, onder meer door de PFOS-affaire. Onze vierjaarlijkse opendeurdag is hét moment om een inkijk te geven in onze sector en veel van die vooroordelen weg te nemen.”

Soudeert Alles

In 1966 startte Vic Swerts aan de Turnhoutse Ossenmarkt een eenmanszaak gespecialiseerd in autoplamuur en soldeerproducten. De naam Soudal was een afleiding van Soudeert Alles. Ondertussen is Vic Swerts 83 jaar, maar de oprichter volgt nog nauwgezet het reilen en zeilen bij Soudal en ook zondag volgde hij de volledige rondleiding te midden van het grote publiek. “Ik ben zo trots als een pauw. Ik weet van waar we komen met het bedrijf en volg alles inderdaad nog op de voet. De details ken ik niet, maar dat hoeft niet. Als ik de hoofdlijnen weet, is dat voor mij voldoende. Natuurlijk wilde ik vandaag deelnemen aan de opendeurdag. Ik ben er immers van overtuigd dat veel mensen de baas willen zien. De rondleiding was trouwens ook voor mij heel boeiend. Ik was enkele keren aangenaam verrast.”