Nieuws Kempen Stabco Foundations voorkomt grondwater- en windproblemen tijdens project in Antwerpen

Stabco Foundations voorkomt grondwater- en windproblemen tijdens project in Antwerpen

Stabco Foundations voorkomt grondwater- en windproblemen tijdens project in Antwerpen

De Boomse Klei is zo bekend in de funderingswereld dat er zelfs een eigen Wikipedia-pagina van bestaat. In Antwerpen ligt er nog het zogeheten ‘Antwerps Zand’ bovenop. “De combinatie van schelpenzand, restanten van de Schelde, in combinatie met de Boomse Klei, dat is een uitdagende ondergrond voor funderingen”, weet Marijn Fransen, zaakvoerder van Stabco Foundations.

Nooit getwijfeld aan de eigen capaciteiten

Bouwen naast een rivier, dat is geen sinecure. Er moet niet alleen rekening gehouden worden met de ondergrond, maar ook met het grondwater. Een fundering mag er niet voor zorgen dat het het grondwater in de rest van de stad verlaagt. “En daarom plaatsten we hier 400 lopende meter secanspalenwand, dat is water- en grondremmend”, legt Marijn uit. “Deze hebben we 20 meter diep geboord om de stabiliteit van het project en het grondwaterniveau te kunnen garanderen.”

In een tweede fase moesten 700 paalfunderingen worden geboord in deze Boomse Klei, die bekend staat om z’n moeilijke funderingen. “Ik was echter zeker van mijn stuk met onze nieuwe LRB 355. Die machine kan enorme funderingswerken verrichten. Maar het blijft toch altijd een spannend moment. Ik denk niet dat er veel bedrijven zijn die dit hier zouden aandurven.”

Onvoorziene uitdagingen

Bovenop de secanspalenwand werd er een aparte paalfundering gemaakt voor de bouwput. Maar, de kraan bleek groter dan initieel verwacht: in totaal zo’n 95 meter hoog. “Qua gewicht niet meteen een probleem. Dat kon onze fundering aan. Maar die kraan is zo groot dat we de windbelasting ervan moesten opvangen. De oplossing? Heel zware wateringskooien 26 meter diep boren en deze vastmaken aan de kraan. Zo kan deze zeker niet omvallen.”

De fundering van dit project is ondertussen klaar en tot een goed einde gebracht. Als je nog eens in Antwerpen bent en je ziet in de verte een grote, groene kraan, dan weet je dat die stevig staat dankzij Stabco Foundations.

Stabco Foundations uit Turnhout specialiseert zich in specifieke funderingstechnieken voor elk bouwproject in België.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.