Nieuws Kempen Stad betaalt 1 miljoen euro voor aankoop, voorafgaand aan de afbraak, van OLV-kerkje: “Ook horeca en handelaars zullen van dit project profiteren”

Stad betaalt 1 miljoen euro voor aankoop, voorafgaand aan de afbraak, van OLV-kerkje: “Ook horeca en handelaars zullen van dit project profiteren”

De OLV-kerk met aangrenzende parking en de aanpalende feestzaal Nieuwland. — © rr

Stad betaalt 1 miljoen euro voor aankoop, voorafgaand aan de afbraak, van OLV-kerkje: “Ook horeca en handelaars zullen van dit project profiteren”

De stad Herentals betaalt de kerkfabriek van Onze-Lieve-Vrouw een miljoen euro voor de aankoop van de OLV-kerk met aangrenzende parking en de aanpalende feestzaal Nieuwland. Met dat geld kan de kerkfabriek de spectaculaire nieuwe kerk achter het koetshuis van Le Paige bouwen. Nog eind dit jaar wordt het OLV-kerkje gesloopt, de rest van de plannen -waaronder de bouw van de nieuwe kerk- is voor uitvoering in 2023/2024.

Het stadsbestuur heeft een beslissende stap gezet voor de realisatie van een nieuwe ‘hoofdpoort’ ten noorden van Herentals. Die moet niet alleen de startplaats worden van het groene wandeltoerisme voor de Netevallei en de Kempense Heuvelrug, het zal bezoekers ook een verhelderend inzicht geven over de historische vestenstructuur en de geschiedenis van Herentals. Vanuit het park Le Paige kan je dan, na een ingetogen moment in de nieuwe kerk, de verkenning van de Kempense natuur aanvangen. Te voet, met de fiets of met de kano.

“De aankoop kost de stadskas 1.007.750 euro en is de schattingsprijs. De stad koopt de grond van de kerk vanaf het moment dat het OLV-kerkje eind 2022 is afgebroken”, legt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) uit. “Daarna kan de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de nieuwe kerk worden ingediend, zodat de bouw daarvan wellicht nog eind 2023 of begin 2024 kan beginnen.”

Toeristisch uithangbord

De site wordt hét uitgangsbord voor toeristisch Herentals, want zowat tegelijkertijd met de afbraak van de OLV-kerk worden de restanten van de stadsvesten in de tuin van het kasteel Le Paige weer op de Kleine Nete aangesloten.

“Alle puzzelstukken vallen hier nu samen”, zegt schepen van Toerisme, Monumenten en Erfgoed Stefan Verraedt (N-VA). “En dat zijn er heel wat: het nieuw ontsloten park en het kasteeltje van Le Paige, de nieuwe kerk, die een echte trekpleister zal worden, met daar vlakbij het koetshuis met zijn nieuwe restaurant Tafereel en bistro Le Paige. Een boogscheut verderop liggen het natuurgebied van de Hellekens en vallei de Kleine Nete. De Kempense Heuvelrug is ook vlakbij. Dat biedt een hoge belevingswaarde, allemaal op wandelafstand van het historische centrum. Ik ben er zeker van dat ook de Herentalse horeca en handelaars van dit project zullen profiteren.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.