STADSBOERDERIJ TURNHOUT Foto: Bert De Deken

Stadsboerderij zoekt ondernemers

TURNHOUT - Stad Turnhout zoekt duurzame ondernemers en organisaties die vanaf 2022 hun vaste werking willen uitbouwen in de Stadsboerderij op de Heizijdse Velden. De kandidaten moeten wel willen samenwerken, om van de stadsboerderij een duurzaamheidshub te maken.

De Stadsboerderij vormt nu al de fysieke verbinding tussen de stad en de natuur. "Mogelijk wordt het ooit de poort naar een nationaal park", zegt schepen Astrid Wittebolle (Groen). De Stadsboerderij wordt sinds 2014 uitgebaat door maatwerkbedrijf De Troef, die instaat voor zowel de exploitatie van de gebouwen als die van een CSA-zelfoogsttuin van 2 hectare en 150 leden. De overeenkomst met De Troef wordt niet verlengd. Om de continuïteit van de zelfpluktuin te verzekeren, is de vzw De Sprong aangesteld tot april 2023.

Verbinden, produceren en leren

De ambities voor de toekomst zijn samen te vatten in drie woorden: verbinden, produceren, leren. "De Stadsboerderij moet een plaats zijn waar we stad en natuur verbinden, maar ook bezoekers en duurzame ondernemers. De zelfoogsttuin heeft het potentieel om meer dan tweehonderd leden in een CSA-model te voeden. En de stadsboerderij wil een plek zijn voor duurzaamheidsinnovatie en educatie."

Om dit alles te realiseren, lanceert stad Turnhout een oproep. De stad doet daarvoor een beroep op de stadsmakers van Endeavour, die eerder ook al zijn aangetrokken om van het Open Stadsatelier een hub voor de circulaire economie te maken. "Dit project is gemakkelijker in de zin dat alles al aanwezig is", zegt Jan Denoo van Endeavour. "Er is al een community waarop we kunnen voortbouwen, er zijn al enkele partners actief en het gebouw is in orde."

Endeavour coacht

Endeavour gaat in overleg met de huidige gebruikers op zoek naar nieuwe ondernemers, die ze zal coachen bij het opmaken van een financieel, juridisch en beheersplan. "We rekenen daarvoor ook op de hulp van enkele partners: PAKT, de creatieve ondernemers met een daktuin in Antwerpen, en Quares voor de cijfers en de financiën."

De duurzame ondernemers waarmee Endeavour wil bouwen aan een duurzaamheidshub, kunnen zowel starters als gevestigde ondernemers zijn. "Belangrijk is wel dat ze willen samenwerken. We zoeken dus ook een overkoepelende actor die de synergieën tussen de verschillende ondernemers vindt."

Café, boerderijwinkel,...

Concreet wordt gedacht aan een café of restaurant, aan een boerderijwinkel met streekproducten en lokale productie, aan vormen van duurzaam toerisme, maar ook aan een boer of boerin die het beheer van de zelfpluktuin op zich neemt en aan ondernemingen of organisaties die workshops en cursussen organiseren rond voedselproductie, korte keten en stedelijke ecologie.

Bezoekmomenten

"We zijn niet op zoek naar sporadische gebruikers, wel naar ondernemers en organisaties die er op permanente basis, wekelijks of dagelijks actief zijn", zegt Astrid Wittebolle. "Wie interesse of vragen heeft, kan langskomen op een van onze bezoekmomenten op 11 en op 19 mei."

Alle informatie over deze bezoekmomenten en het project is te vinden op www.turnhout.be/stadsboerderij. Daar is ook het interesseformulier te vinden. 1 juni is de deadline voor individuele voorstellen van ondernemers. In juli en augustus volgt een coachingtraject, waarna op 1 september een finale selectie van de kandidaten gebeurt.