Nieuws Kempen Stadsregio Turnhout bant nieuwe supermarkten

Stadsregio Turnhout bant nieuwe supermarkten

Stadsregio Turnhout bant nieuwe supermarkten

Er mogen geen nieuwe grootwarenhuizen meer bijkomen in de Stadsregio Turnhout en ook bestaande mogen niet meer uitbreiden. Momenteel zijn er 25 in Turnhout, Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout en dat vinden de plaatselijke overheden genoeg. Met de maatregel willen ze de lokale handel meer kansen geven.

De geplande vergunningen kunnen nog wel. Zo mag er een Albert Heijn-vestiging komen op Turnova en mag Delhaize in Vosselaar naar een nieuw pand aan de Steenweg op Antwerpen verhuizen. Maar verder worden geen vergunningen verleend voor extra grootwarenhuizen. Ook bestaande supermarkten mogen niet meer uitbreiden. Wel geldt er een overgangsmaatregel van 4 maanden voor wie een uitbreiding van maximum 399 vierkante meter wil doen.

De maatregel volgt op een studie van de provincie die een beeld moest geven van de detailhandel op het grondgebied van de 4 gemeenten. Opvallend resultaat was dat zo’n 80% van het aanbod aan voeding gebeurt via supermarkten.

Lokale handel aanmoedigen
“Met deze maatregel willen we de winkelkernen in de verschillende gemeenten versterken en de lokale handel aanmoedigen”, legt burgemeester Eric Vos van Turnhout uit. “Voor slagers, bakkers en speciaalzaken hebben we zeker nog plaats.”

De lokale besturen houden er rekening mee dat supermarktketens via een beroep op een hoger niveau alsnog een vergunning zullen proberen te bekomen. “De studie gebeurde samen met het provinciebestuur en ook daar wordt ingezet op een kernversterkend beleid”, aldus nog Eric Vos.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.