Nieuws Kempen Starter van de Week: De Goedzak, de eerste zero-waste-winkel in de Kempen

Starter van de Week: De Goedzak, de eerste zero-waste-winkel in de Kempen

Foto: Facebook

Starter van de Week: De Goedzak, de eerste zero-waste-winkel in de Kempen

De eerste verpakkingsvrije (pop-up-)winkel in onze regio is een klinkend succes. De Goedzak in Geel is exact een maand open, en er kwamen al meer dan 750 klanten hun potjes vullen met noten, koekjes, quinoa, pasta en andere producten zonder verpakking. “Hiermee spaarden we 2.600 plastic verpakkingen op 1 maand tijd”, klinkt het bij de enthousiaste uitbaatsters Iris en Babs.

De duurzame winkel is gevestigd in de oude conciërgewoning van de Bloemmolens van Geel Ten Aard, waar ook horecazaak De Bloemfabriek gevestigd is. Deze industriële site wordt op termijn ontwikkeld, maar in tussentijd krijgen enkele ondernemers de kans om leven in de brouwerij te brengen. De aantrekkingskracht van de site op bezoekers is bijzonder groot, en dat merk je ook in De Goedzak.

Voor de zero-waste-winkel sloegen Iris Verellen en Babs Vandervoort van Roos Met Witte Stippen de handen in elkaar. In Babs’ winkel in de Geelse Nieuwstraat verkoopt ze al natuur- en diervriendelijke verzorgingsproducten, cosmetica en schoonmaakmiddelen die voor een deel ook in de verpakkingsvrije winkel liggen. “Ik wilde al langer mijn assortiment uitbreiden naar bulk, maar op mijn huidige locatie ging dat niet. Samen met Iris ging ik aan het plannen, en zie nu: met De Goedzak is de eerste verpakkingsvrije winkel van de Kempen een feit!”

“Het systeem is eenvoudig: klanten brengen hun potje mee, of nemen een bokaaltje aan de deur. Dit wegen ze, en onderaan schrijf je het gewicht ervan op. In de winkel  kan je de potjes vullen. Aan de kassa wegen we, en rekenen we het gewicht af.” Babs legt het geduldig uit, en het is een fluitje van een cent.

“Veel klanten zijn aan de kassa ook positief verrast van de rekening. Het is vaak goedkoper dan in een gewone winkel. Je betaalt natuurlijk de verpakking niet mee, en je neemt maar wat je nodig hebt. Als je anders noten in een grote zak koopt, bestaat de kans dat je een deel moet weggooien omdat het te veel is.”

Er is ook olijfolie en balsamicoazijn. “Ook hier geldt dat we per gewicht verkopen. Laatst kocht een vrouw balsamico in een heel klein potje, omdat ze een hele fles niet leeg zou krijgen. Prima, toch? Beter af en toe bijvullen met nieuwe balsamico, dan jarenlang dezelfde fles te moeten gebruiken.” Ook ligt er heel lokale pasta en bloem van een boer die aan het omschakelen is naar biolandbouw.”

Klanten mogen ook zelf suggesties doen voor. “We turven dan: als we genoeg streepjes verzamelen voor een bepaald product, dan nemen we het op in het assortiment”. Een recente aanwinst: rozijntjes.

Omnom Patisserie uit Geel zorgt ook regelmatig voor een lading vers gebak, zoals ‘millionaires’. En van boer Tuur van Het Mosterdzaadje uit Mol kan je hier ook groentenpakketten bestellen, met verse, biologische en seizoensgebonden groenten. De Goedzak is een afhaalpunt voor een gezonde lading vitaminen.

De pop-upwinkel blijft al zeker tot half september aan de Bloemmolens van Ten Aard, maar vermoedelijk kan de winkel zijn stekje behouden zolang de definitieve bestemming van de site niet bekend is.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer