Nieuws Kempen Starter van de week: “Kunst geeft klasse aan je bedrijf”

Starter van de week: “Kunst geeft klasse aan je bedrijf”

Starter van de week: “Kunst geeft klasse aan je bedrijf”

In de Peperstraat in Geel opende Gallery L.o.L.a, het nieuwe project van Garreth Van der Velde. En intussen volgde in de Kameinestraat al een tweede huis voor L.o.L.a, en een uitbreiding naar het naburige pand in de Peperstraat. “Als ik onderneem, doe ik het met hart en ziel.”

Van der Velde is een bekend gezicht in Geel, als cafébaas van De Sport, de bruine kroeg die naast de galerij ligt. Met zijn vrouw deelde hij al jaren een grote passie voor kunst.   Hij werkte 10 jaar voor De Warande in Turnhout, waar hij tentoonstellingen mee opbouwde. Met dit nieuwe hoofdstuk in zijn ondernemersleven kan hij mensen blij maken door mooie kunst aan te bieden én zelf vakkundig te plaatsen.

Band met kunstenaars

In de galerijen kan je verrassende werken ontdekken van jonge kunstenaars en van gevestigde waarden. “Wil ik dit zelf in mijn huis? Deze vraag stellen we ons vaak bij de keuze van kunstenaars en werken. We volgen ons hart, en hebben ook een persoonlijke band met onze kunstenaars.”

De L.o.L.a.-galerie is laagdrempelig en gezellig huiselijk, en heeft in beide huizen een warme parketvloer. “We zijn in Geel, en willen dat mensen van de Kempen hier  makkelijk binnenkomen en van de werken komen genieten. In de zomer staat de deur altijd open.”

In de Kempen zijn er weinig plekken waar je kunst kan kopen. Die leegte wil L.o.L.a. opvullen. “Geel is nochtans een kunststad: de kunstacademie boomt, Jan Hoet is enkele straten verder opgegroeid. En Daisy Boman woont in onze stad.”

Daisy Boman

Daisy Boman is de bekendste kunstenares die de galerie mag vertegenwoordigen. Ze creëerde al veel ‘Bomannetjes’, maar de Antwerpse Fluisteraar aan het MAS in Antwerpen is de bekendste.

“Hier zijn we natuurlijk bijzonder trots op. Ze verkoopt wereldwijd werken, en nu ook in Geel. We vroegen haar om eens te praten over een samenwerking, en ze was direct enthousiast. Ik ben ook ergens aan mijn weg beginnen sleutelen, zei ze ons. Haar naam verhoogt ook de aantrekkelijkheid van jonge kunstenaars hier.”

Bedrijven met klasse

“Eigenaars van kunst zijn mensen met passie en gevoel voor schoonheid”, zegt Van der Velde nog, “het waardeert je huis op. Voor bedrijven is een kunstwerk een absolute meerwaarde. Stel dat je binnenkomt bij een bedrijf, en aan de balie of in het bureau hangt een mooi kunstwerk. Dit geeft toch een bepaalde klasse of elan aan je kantoor.”

“Mensen kopen een kunstwerk omdat ze er verliefd op worden, of als investering. We geloven in de kunstenaars die we hier aanbieden. Het zijn allemaal unieke stukken, die je later aan je kinderen kan doorgeven. In de coronatijd zijn meer mensen hun huis gaan waarderen. Jonge mensen komen een werk kopen, omdat ze toch niet op vakantie konden. Voor datgene ze uitspaarden, hebben ze nu een tijdloos, uniek en duurzaam stuk in huis.”

Wanneer heb je het juiste kunstwerk gekozen? “Als je ’s morgens naar beneden gaat, en met je tas koffie in je hand naar je werk kijkt, en zegt: ‘Oooh’, dan heb je goed gekozen.”

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.