Nieuws Kempen Starter van de week: SDS Food bv

Starter van de week: SDS Food bv

Starter van de week: SDS Food bv

HOOGSTRATEN – De Belgische start-up SDS Food heeft zopas vier vegan gevulde pasta’s en drie vegan kaasvarianten op de markt gebracht. “We willen uitblinken in nichemarkten”, zegt medezaakvoerder Joke Sips. “We produceren vers gevulde pasta’s die je elders niet vindt. Zelfs een zoete dessert pasta hebben we met plezier bedacht.”

Stephan Descheemaecker en Joke Sips richtten SDS Food op in augustus 2021. “We zijn een Belgische start-up, maar we hebben bij aanvang de know-how en het Italiaanse machinepark overgenomen van een Oostenrijkse producent”, vertelt Stephan Descheemaecker. “Op twee weken tijd werd een volledige productie-eenheid in Oostenrijk ontmanteld, verhuisd naar België, opnieuw opgesteld en in gebruik genomen.”

 

SDS Food vond onderdak in een voormalig vleesverwerkend bedrijf in Meer.

Dat dit gebeurde in een bedrijfspand in de Ryadhstraat in Meer (Hoogstraten), is geen toeval. “We hadden een pand nodig waarin de ondeelbare pasteurisatielijn van 22 meter lang zou passen. We hebben diverse locaties in Vlaanderen bezocht, maar het pand van Meer bleek het best geschikt. Het stond al enkele jaren leeg, maar eerder was hier een vleesverwerkend bedrijf gevestigd. Het was volledig voedingsgeschikt ingericht met goed te hanteren flows, centrale koel- en diepvriescellen, een aparte expeditiezone voor de bestellingen en een laad- en loskade. De locatie langs de E19 is logistiek gezien een absolute meerwaarde.”

Leerperiode

2021 was het jaar om het operationele onder de knie te krijgen. “Stephan en ik stonden zelf in voor de productie, waardoor we de machines nu door en door kennen”, legt Joke Sips uit. “We zijn opgestart met twee interim medewerkers. Eén van hen is sinds mei 2022 vast in dienst.”

 

Het machinepark werd in Oostenrijk ontmanteld en naar België verhuisd.

SDS Food wil inzetten op innovatie. “We zijn niet de zoveelste pastaproducent. We leggen eigen accenten met vers gevulde pasta’s. Vorig jaar lanceerden we al een kids-assortiment met ravioli in de vorm van een dinosaurus, een eenhoorn, een beer en een kat, telkens gevuld met gezonde groente. Dit assortiment kan je ondertussen in heel België in biologische winkels vinden.”

Plantaardig

SDS Food ontwikkelde ook een uitgebreid assortiment plantaardige pasta’s. “Begin mei hebben we vier vegan gevulde pasta’s gelanceerd. Zelf zijn we niet-veganist, maar zo kunnen we een plant-based product maken waarvan de smaak niet te onderscheiden is van een conventioneel product. Ik geloof niet dat het toevallig is dat we een voormalig vleesverwerkend bedrijf nu uitsluitend gebruiken voor de productie van biologische én plantaardige voeding.”

 

Een vegan gevulde pasta met groene asperge. Foto: Toos Vergrote

Op de beurzen Tavola en BioXpo konden groothandels, retailers en bio-winkels ondertussen kennismaken met de producten van SDS Food. “Het waren voor ons goede beurzen die ons interessante contacten hebben opgeleverd. Vanaf september moet ons dat de nodige zichtbaarheid opleveren bij de consument.”

Zoete pasta

Op de planning staan nog een assortiment desserten met fruitsmaken, als de zoete pasta met appel & kaneel aanslaat, maar ook aanvullende plantaardige producten zoals plantaardige kaasalternatieven. “Er lopen nog R&D-projecten voor bijkomende vegan voedingsproducten, die passen bij pastagerechten.”

Toekomst

In het najaar van 2022 zou de IFS certificering moeten klaar zijn. “We mikken erop om dit jaar met minstens twee retailers onder private label van start te gaan en we willen ons aandeel in de Nederlandse markt vergroten.”

SDS Food wil dé specialist biologische vegan pasta producent in Europa zijn. “We onderscheiden ons door net te focussen op alle duurzame aspecten van voeding: én biologisch én plantaardig. We hebben onze productie ingesteld op het draaien van kleine batches. Dat maakt ons flexibel, zodat we ook in private label op voorkeur en smaak van de klant kunnen werken.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.