sterkstokers 002

Sterkstokers: tijdelijk geen gin, maar ontsmettingsalcohol

HOOGSTRATEN - Apothekers en ziekenhuizen zitten met de handen in het haar. Er is een nijpend tekort aan alcohol om ontsmettingsmiddelen en handgels te maken. Maar er komt hulp uit de hoek van stokerijen van sterke drank. Ginstokerij Sterkstokers in Hoogstraten heeft zijn productie van sterke dranken stilgelegd en zorgt er nu voor dat apothekers worden bevoorraad met zuivere alcohol om daar ontsmettingsalcohol van te maken.

Uit de tanks van Sterkstokers stromen normaal gezien gins, likeuren, elixirs en vermout. De uitbraak van het coronavirus heeft voor de omschakeling gezorgd. “De verkoop ligt zo goed als stil”, vertelt ginstoker Thomas Cuyvers. “Dat komt voornamelijk omdat de horecazaken gesloten zijn en dus hun bestellingen uitstellen. Tegelijk kreeg ik van verscheidene apothekers de vraag of ik ontsmettingsalcohol had of mogelijk zelf kon maken. Dat heeft me doen besluiten om tijdelijk het roer om te gooien.”

Accijnzen

Om volledig in orde te zijn, moest Thomas nog de nodige afspraken maken met Douane & Accijnzen. “De accijnzen voor alcohol die gebruikt worden voor consumptiegoederen liggen veel hoger dan die voor medisch gebruik. Ik wilde aan de apothekers geen woekerprijzen vragen. Daarom heb ik van Douane & Accijnzen snel een tijdelijke vergunning gekregen. Ze beseffen dat de nood hoog is. Ook voor de apothekers was een versoepeling nodig en die is ook in orde gekomen.

Alleen apotheken

Cuyvers verkoopt zijn alcohol nu uitsluitend aan apotheken. Ook dat heeft te maken met vergunningen. “Ook verpleegkundigen vragen mij om aan hen te verkopen. Maar aan particulieren verkopen, mag ik niet”, legt Thomas Cuyvers uit. “Ik laat het aan de apotheken om te beoordelen hoe de ontsmettingsalcohol het best wordt verdeeld. Ik wil zelf geen selectie maken.”

Extra productie

“Omdat de vraag naar ontsmettingsalcohol zo goed als zeker gaat stijgen, verwacht ik dat mijn installatie de productie niet kan volgen. Daarom heb ik al contact opgenomen met een aantal brouwerijen om mee te helpen. Een grote brouwerij heeft al gereageerd, maar we moeten nog verdere afspraken maken. Als die overeenkomst in orde komt, dan kan ik mijn productie nog vervijfvoudigen.”