Thijs Vervloet BOIC Thijs Vervloet zal zijn keuken komende zomer naar een olympisch niveau tillen. — © Jan Van der Perre

Sterrenchef Thijs Vervloet kookt tijdens Olympische Spelen in Parijs voor ons land

Topchef Thijs Vervloet (34) is het gewoon om af en toe een ringetje te gebruiken in de keuken. Maar zijn volgende uitdaging wordt er eentje met de olympische ringen op de achtergrond. De Westelse sterrenchef is één van de drie Belgen die achter het fornuis zal staan in het Lotto Belgium House in hartje Parijs, tijdens de Olympische Spelen.

Ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Parijs opent het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) van 26 juli tot 11 augustus het Lotto Belgium House in het centrum van Parijs. In Salons Hoche, op een boogscheut van de Champs-Elysées, wordt een ontmoetingsplaats voor Belgische atleten, partners, media en fans gecreëerd waar de olympische sfeer opgesnoven kan worden.

Het BOIC verwacht twee- tot drieduizend gasten per dag in het Lotto Belgium House. “Onze atleten zullen er gevierd worden, of nederlagen zullen er verwerkt worden. We willen er ook onze belgitude naar voor brengen: niet alleen sportief, maar ook gastronomisch”, zegt CEO van het BOIC Cédric Van Branteghem.

Voor het culinaire luik rekenen ze op drie chefs: Brusselaar Yves Mattagne (**), Ricarda Grommes (*) uit Sankt Vith en de Westelse chef Thijs Vervloet (**), van restaurant Colette De Vijvers in Averbode. “Ik ben heel blij en ik vind het een hele eer dat ik mag meewerken aan dit Belgische verhaal. Als chef heb je het sowieso druk, maar deze vraag kon ik niet laten schieten, ze was op mijn lijf geschreven”, zegt Vervloet.

Thijs Vervloet. — © Jan Van der Perre

Internationaal op de kaart

“Het is fijn dat ze onze Belgische gastronomie in het daglicht zetten en dat ze aan mij hebben gedacht als vertegenwoordiger uit Vlaanderen. Zo’n olympisch evenement is maar om de vier jaar en deze keer is het dan nog zo kort bij de deur. Ik zal dus van 1 tot 6 augustus de chef zijn in het Lotto Belgium House. Voor een gastronomisch restaurant als het onze is het ook interessant om ons internationaal verder op de kaart te zetten.”

Zo’n drie- tot vierhonderd vips zullen er elke dag een driegangenmenu krijgen. “Ik ga er een signatuurmenu bereiden voor de vips. Ik ga een kreeftenbereiding doen, ik ga iets met Franse Bressekip doen en het desserts zal met Belgische aardbeien zijn”, zegt hij.

Thuiskomen

Voor de chef wordt het een terugkeer naar zijn favoriete stad. “Dit voelt als thuiskomen voor mij. Tien jaar geleden heb ik twee jaar bij Joël Robuchon in Parijs gewerkt, op tien minuten wandelen van waar nu het Lotto Belgium House is. Ik heb er heel mooie herinneringen aan: de productkeuken, de simplicité, werken met topproducten: het is nog altijd de basis van mijn keuken vandaag. Ik heb natuurlijk ook twee jaar in Parijs gewoond en ken de stad en het leven in Parijs best goed. Dat maakt het voor mij extra fijn om daar nog eens naartoe te kunnen. Ik ga ook proberen om op de vrije dag de hele equipe van Colette te laten afkomen om samen eens een wedstrijd te kunnen gaan bekijken. Dan is dat in één klap een teambuilding erbij.”

Chefs Ricarda Grommes, Yves Mattagne en Thijs Vervloet worden voorgesteld door voorzitter Jean-Michel Saive en CEO Cédric Van Branteghem van het BOIC. — © Jan Van der Perre

Het is niet de eerste keer dat Vervloet in de rand van een groot sportevenement voor het restaurantgebeuren zorgt. Zo schoof Simone Biles vorig jaar tijdens het WK turnen in het Antwerpse Sportpaleis bij hem haar lenige benen onder tafel. “Dat was uniek. Dat WK was al een topevenement, de Olympische Spelen zijn natuurlijk het ultieme. Ik ben benieuwd voor welke atleten of ex-atleten ik nu ga mogen koken. Ik ben zelf een grote sportliefhebber. Zeker alles was met atletiek of zwemmen te maken heeft. Maar ook ploegsporten als basketbal en hockey kijk ik heel graag. Ik ga dus keihard meeleven met de Belgische prestaties.”