VOKA KM Minister Weyts was maandagavond te gast in The Chamber van Voka Mechelen-Kempen. Foto: AF

Talentcenter ondersteunt kinderen bij hun studiekeuze

MECHELEN, GEEL - Voka start met het allereerste talentcenter van Vlaanderen in Technopolis in Mechelen. In het Talentcenter zullen leerlingen van 12 tot 14 jaar taal- en rekentesten en technische proeven uitvoeren. De resultaten daarvan helpen hen om een studiekeuze te maken die nog beter bij hun talenten en interesses ligt.

Voka wil met het Talentcenter in Technopolis in Mechelen een goed onderbouwde studiekeuze faciliteren. Leerlingen rond de leeftijd van 12 tot 14 jaar komen met de klas naar het Talentcenter en voeren er testen en proeven uit. De testen bestaan uit tien onderdelen waarmee de leerlingen zo'n twee uur bezig zijn. Het gaat onder andere om een VR-spel dat technisch inzicht analyseert, maar ook om motorische testen en taal- en rekenproeven.

"De leerlingen krijgen na afloop een gepersonaliseerd talentenrapport met daarin vrijblijvend de mogelijke studierichtingen in de regio die aansluiten bij hun interesses en talenten", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Scholen, Centra voor Leerlingenbegeleiding en leerkrachten doen vandaag al veel inspanningen om leerlingen goed te oriënteren. In de praktijk lukt dat echter niet altijd meteen goed. Elk jaar veranderen 18.000 leerlingen van richting omdat de oorspronkelijke keuze toch niet de juiste bleek. In de helft van de gevallen verandert de leerling van ASO naar TSO of BSO."

Voor de lancering van het Talentcenter maakt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) 130.000 euro vrij en dat kwam hij maandagavond melden bij Voka Mechelen-Kempen. “Het is heel belangrijk dat ook ondernemers en het hele bedrijfsleven bij het onderwijs betrokken zijn. Een goede opleiding komt immers iedereen ten goede. Daarom is het talentcenter van Voka een heel goed initiatief. Naar analogie met het Sportkompas brengen we het aanbod naar de school zelf. Het is onder meer de bedoeling om kinderen en ouders warm te maken voor een technische of beroepsopleiding door het accent te leggen op hun talenten. Een studierichting is natuurlijk een vrije keuze, maar dankzij deze praktische test kunnen we het perspectief verruimen, zowel van de kinderen als hun ouders. Al meer dan twintig scholen uit de Mechelse regio toonden interesse om met hun leerlingen het Talentcenter te bezoeken en daarna zal het project verder uitgerold worden in heel Vlaanderen.”