Nieuws Kempen Taura uit Olen overgenomen door Israëlische multinational

Taura uit Olen overgenomen door Israëlische multinational

Taura uit Olen overgenomen door Israëlische multinational

CEO Peter Dehasque tijdens een presentatie op de familiedag afgelopen zaterdag.

CEO Peter Dehasque tijdens een presentatie op de familiedag afgelopen zaterdag.

De wereldwijde marktleider in geconcentreerd fruit Taura, met een belangrijke productievestiging in Olen, is overgenomen door het Israëlische concern Frutarom. De Israëliërs maakten dit op 18 juni jl. bekend, maar het nieuws bleef tot dusver onder de radar in België. Frutarom betaalde zo’n 70 miljoen dollar voor de overname.

Bijzondere technologie
Taura Natural Ingredients werd in 1973 opgericht als deel van een Nieuw-Zeelandse coöperatieve. Tegenwoordig zijn er productievestigingen in Nieuw-Zeeland en België (Olen) en verkoopkantoren in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf ontwikkelde de URC-technologie – wat staat voor Ultra Rapid Concentration – waarmee het in minder dan 1 minuut 90 procent van het water uit fruit kan halen.  Hierdoor behoudt dat de smaak, kleur en voedingswaardes van echt fruit. De stukjes en pasta’s van Taura worden afgenomen door industriële klanten die koekjes, cake, brood, ontbijtgranen, granenrepen en chocolade produceren. Meer en meer worden Taura’s producten ook als snack in de markt verkocht. Taura realiseert 40 miljoen euro omzet met 140 medewerkers.

De fabriek in Olen bestaat volgend jaar twintig jaar, maar afgelopen weekend vond er al een familiefeest voor de medewerkers plaats omdat zowel het productie- als verkooprecord werd verpulverd.

Nieuwe eigenaar Frutarom is een Israelische multinational die 31.000 producten (voornamelijk aroma’s) bij 16.000 klanten in 150 landen aan de man brengt. Deze overname opent voor Taura mogelijkheden in nieuwe markten en zorgt voor vers kapitaal om in de VS een nieuwe productie-eenheid op te starten. “Dat is al tamelijk concreet”, zegt sales en marketing manager Raf Vanlommel. “Onze CEO is vorige week in de VS geweest om in Cincinnati een ruimte van Frutarom te bekijken om daar een nieuwe productielijn onder te brengen. Voor alle duidelijkheid: de activiteiten in de VS zullen geen invloed hebben op die in Olen.” Bij Taura in Olen werken 70 mensen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Geel
Geel

Raf Patat voelt stijging ook

Het afgelopen jaar hebben we opvallend meer aardappelen gegeten. 8% meer, zo blijkt uit een consumentenonderzoek van VLAM. Aardappelen blijven… Lees meer

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer