Technigroup investeert in duurzame energie

Technigroup investeert in duurzame energie

Technigroup nam het verbruik en de CO2-uitstoot van de gebouwen en het wagenpark onder de loep en dankzij enkele doelgerichte investeringen heeft de Herentalse onderneming een enorme stap gezet richting een klimaatneutrale economie in 2050.

In 2023 investeerde de Technigroup in 240 zonnepanelen met een totaal vermogen van 180kWp. Deze werden geplaatst op het dak van het magazijn, dat enkele jaren geleden eerst grondig werd geïsoleerd. “De opgewekte energie wordt gebruikt in onze kantoren en magazijnen, maar ook voor onze laadpunten”, weet technisch directeur Ward Alen. “Dankzij onze eigen elektrische afdeling was het voor ons mogelijk om een groot deel van het ontwerp en de plaatsingswerken zelf uit te voeren. Ook werden de elektrische borden ontworpen, gebouwd en geplaatst door ons eigen team.”

Lees ook: Technigroup blaast 50 kaarsjes uit in flowerpower-thema

Voorts werden ook 21 extra laadpunten geïnstalleerd, verspreid over de verschillende parkings. In totaal beschikt Technigroup nu over 27 laadpunten. “Door de elektrificatie van ons wagenpark was deze voorziening zeer welkom voor onze werknemers. In de toekomst voegen we enkel nog elektrische wagens toe aan onze vloot.” verduidelijkt Ward Alen. “Bovendien krijgen onze medewerkers ook de optie om een elektrische fiets te leasen. “Als extra maatregel worden de laadpunten beheerd via een energiemanagementsysteem. Het systeem houdt rekening met ons zelfverbruik. Zo wordt de opgewekte energie verdeeld in verhouding met de beschikbare capaciteit op dat moment. We blijven continu uitkijken naar manieren om deze oplossingen in de toekomst verder aan te vullen en te optimaliseren.”

Goed voorbeeld doet goed volgen

“Ook voor de installaties bij onze klanten bieden we duurzame oplossingen aan of opties om bestaande installaties nog energiezuiniger te maken, zoals een energiebeheersysteem. Indien de klant dit wenst kunnen al onze koel- en HVAC-installaties gemonitord en gestuurd worden via een gebruiksvriendelijk systeem. Ook de andere nutsvoorzieningen kunnen hieraan gekoppeld worden. Om klanten beter de mogelijkheden van dergelijke systemen te leren kennen, organiseren we op regelmatige basis opleidingen in ons eigen opleidingscentrum. Zo vertalen we onze langetermijnvisie naar de praktijk bij de klant.”