Nieuws Kempen “Technische revolutie in bouwsector door circulaire huizen”

“Technische revolutie in bouwsector door circulaire huizen”

“Technische revolutie in bouwsector door circulaire huizen”

Het Retiese bedrijf WOODinc is medio maart begonnen aan de bouw van 5 ben-woningen in Retie. De bouwtijd om het huis volledig instapklaar te maken: 3 maanden. Het bedrijf van Eric Van de Heyning bouwt huizen in hout, volgens traditionele Japanse bouwmethoden. Hiervoor gebruikt WOODinc volledig gelamelleerde balken.

 

“Die gelamelleerde structuren bestaan uit verschillende lagen hout die technisch heel stabiel zijn en hun krachten en hun werking behouden ongeacht de omstandigheden”, legt Van de Heyning uit. “Bij massieve houtbouw kunnen er knopen in het hout zitten die gaan werken bij vocht, en hierdoor kunnen er scheuren of barsten ontstaan. Het paal-en-balkensysteem is een door Japanners doorontwikkeld proces, gebaseerd op de traditionele pen-en-gatverbindingen. Met speciale connectoren wordt alles aan elkaar vastgemaakt. De connector is heel makkelijk te monteren: je hebt er enkel een hamer voor nodig.”

WOODinc richt zich op de bouw van appartementen, kantoren en woningen. “Het hele systeem wordt als bouwpakket aangeleverd en is volledig geprefabriceerd. En het is ook demonteerbaar. Omdat we zo weinig mogelijk chemicaliën gebruiken, en alles aan elkaar geschroefd wordt met de connector, maakt het dat onze huizen circulair zijn. Ze zijn eventueel ook aan te passen, te transformeren of uit te breiden.”

Van de Heyning verwacht dat recyclagekosten in de toekomst alleen nog gaan stijgen. “Meer mensen zijn zich bewust van de ecologische aspecten van bouwen. Hout is een interessant thermisch product. Het is bio-based en kan je opnieuw laten groeien. Ik verwacht dat siliconen op termijn het nieuwe asbest zullen zijn. Er wordt vandaag nog veel afgekit, maar ik geloof dat de toekomst ligt in verankeren, kloppen en klikken.”

Van de Heyning komt nochtans uit een traditionele bouwfamilie. “4e generatie zelfs. Ik doe ook nog aan projectontwikkeling. Ik merk dat traditionele bouwprocessen heel diep ingeworteld zijn. De meesten doen het zoals vader het deed. Maar er is vandaag veel innovatie in de bouw door nieuwe normering. Door industrialisatie in de bouw gaat het proces van transitie nog versnellen.”

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Geel
Geel

Top 25 voor Glow uit Geel

Ellen Leysen van Glow ontving een Sugar Achievement Award van Royx Pro. Hiermee behoort het Geelse schoonheidssalon tot de 25 beste… Lees meer