Nieuws Kempen Tekort aan grondstoffen raakt zes op tien bedrijven in regio

Tekort aan grondstoffen raakt zes op tien bedrijven in regio

Foto: Voka

Tekort aan grondstoffen raakt zes op tien bedrijven in regio

Zo’n 65 procent van de bedrijven in de regio Mechelen en Kempen ondervindt leveringsproblemen door het tekort aan grondstoffen op de wereldmarkt. Dat blijkt uit de nieuwste bevraging van Voka Mechelen-Kempen. Het raakt zowel bedrijven als consumenten. Veertig procent van de ondernemers rekent het voorlopig niet door in de prijs, maar de overige bedrijven zeggen niet anders te kunnen.

Een sterke en plotse vraag naar producten en een aanbod dat nog niet kan volgen: dat is op dit moment de situatie in veel bedrijven. Uit de meest recente conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen blijkt dat de economie in de regio in juni het hoogste niveau in vijftien jaar zal bereiken. Van augustus 2007 is het geleden dat we eenzelfde situatie zagen. Die plotse duw zorgt ervoor dat het aanbod niet overal kan volgen. Dat zie je bijvoorbeeld in de hout-, staal- en aluminiumsector.

“In onze nieuwste bevraging geeft in totaal 65 procent van de bevraagde bedrijven in de regio aan dat ze leveringsproblemen hebben. Voor een kwart van de ondernemingen zijn de toeleveringen zelfs sterk verstoord”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “Dit komt vooral door schaarste bij de leveranciers. Of problemen met het transport van goederen. Dit is inherent aan een zogenaamd inhaalherstel, dat we nu meemaken. Zowel voor de bedrijven als voor de consumenten is het een probleem. Een offerte opstellen is opeens heel moeilijk, als de prijzen continu de hoogte in schieten. Deze situatie mag niet lang duren. Het marktmechanisme moet snel hersteld worden. We moeten er écht voor zorgen dat onze economie zo snel en veilig mogelijk volledig open kan, zodat de hele logistieke keten op volle toeren kan draaien. We vragen ook flexibiliteit bij het afsluiten van raamcontracten. En voor de bedrijven is het zaak om het productieproces zo voorspelbaar mogelijk te maken.”

Het tekort aan grondstoffen komt bovenop het tekort aan handen om het werk uit te voeren. Want ook dat tekort is groot. Nog voor de zomer zullen er in de regio 5.000 openstaande vacatures zijn. Na de zomer zijn het er zelfs 5.700. Een situatie die we de voorbije 15 jaar nog maar twee keer hebben meegemaakt. In de nieuwste bevraging van Voka Mechelen-Kempen geven twee op de drie bedrijven – die willen aanwerven – aan dat ze grotere moeilijkheden dan normaal ondervinden in de zoektocht naar geschikt personeel. In grote ondernemingen  – met meer dan 250 werknemers – trekken zelfs 3 op de 4 aan de alarmbel.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer