Quinaptis TM

Thomas More Geel zorgt voor doorbraak in automatisering magazijnen

GEEL - Thomas More Hogeschool Geel heeft samen met bedrijven Quinaptis en Siemens een experiment tot een goed einde gebracht. Het houdt in dat verschillende datastromen om een magazijn te beheren, nu worden samengebracht. Daarmee zorgen ze voor een doorbraak in de automatiseringssector.

In een magazijn worden automatische kranen aangestuurd door specifieke software, terwijl de voorraden en goederenstromen er worden beheerd met andere software. De experten die aan dit experiment meewerkten, wilden al die software aan elkaar kunnen koppelen. Dat zou de efficiëntie gevoelig verhogen. Maar de twee systemen samenbrengen is een bijzonder moeilijke uitdaging.

Als specialist in SAP-software wil Quinaptis al een tijdlang de werking verbeteren van geautomatiseerde magazijnen door bepaalde taken te plannen en door kranen vooraf bepaalde bewegingen te laten uitvoeren. Die oplossing vonden ze bij Siemens: Virtual Commissioning.

Miniatuurmagazijn

Het projectteam bestond uit twee experten van Quinaptis, twee van Siemens en de twee studenten Electromechanica van Thomas More Geel. Zij besloten om het probleem zowel aan te pakken op het vlak van hardware als van software. Toch was het nog altijd moeilijk om alles uit te testen in een echt magazijn. Daarom werkten de studenten met een automatisch miniatuurmagazijn van Fischer Technik. “Parallel daarmee hebben we er ook een digitale versie, de digital twin, van gecreëerd”, legt Stef Dierickx uit, student Elektromechanica. “Eerst hebben we dankzij het miniatuurmagazijn de communicatie tussen de SAP software en de PLC computer verder uitgewerkt en verfijnd. Daarnaast hebben we het magazijn virtueel gereproduceerd. Dat maakte het mogelijk om fouten veel sneller te ontdekken en op te lossen”, voegt collega-student Gillian Stevens toe.