De Pezerik Dessel Logo Lex en Leentje tonen trots het logo van De Pezerik. — © BERT DE DEKEN

Tijs Vanneste, Lex Feyen en Leentje Verhalle openen restaurant De Pezerik: “De Kemping in het echte leven”

Tijs Vanneste en Lex Feyen slaan de ondernemershanden weer in elkaar. Samen met Leentje Verhalle openen ze binnenkort in het centrum van Dessel De Pezerik, een grillrestaurant met een sociaal kantje. “Het zaadje is geplant tijdens De Kemping.”

De voormalige tearoom Onder Den Toren in de Kolkstraat krijgt momenteel een volledige make-over. Wie tussen de spandoeken heen kijkt, kan een glimp opvangen van enkele bekende Kempeneirs. Voormalig Kemping-uitbaters Tijs Vanneste en Lex Feyen brengen er, samen met Leentje Verhalle, alles in gereedheid voor de opening van hun grillrestaurant De Pezerik.

“Tijdens de opnames van De Kemping fantaseerden we over hoe tof het zou zijn om samen een zaak te starten. De Kemping in het echte leven als het ware, met of zonder programma”, begint Tijs Vanneste zijn verhaal. “Nu staan we hier en openen we binnenkort ons restaurant, waarvan het zaadje geplant is tijdens De Kemping.”

Bouw beu

“Tijdens de Kemping fantaseerden we nog, pas later zijn de plannen concreet geworden”, pikt Lex Feyen in. “Ik was werkzaam in de bouw en was dat zo beu als koude pap. Vroeger had ik een restaurant in Mol en de kookkriebels lieten mij sindsdien nooit meer los. Door mijn bore-out in de bouw wilde ik een nieuwe weg inslaan en vertelde dat aan Tijs. Toen begon dat zaadje te kiemen.”

Het team achter De Pezerik: Leentje Verhalle, Lisse Habraken, Ali Alaboud, Lex Feyen en Tijs Vanneste. — © BERT DE DEKEN

Tijs en Lex gingen op zoek naar een geschikt pand en kwamen zo uit bij tearoom Onder Den Toren in de Kolkstraat. “Dit was een buitenkans, al zaten we natuurlijk wel nog met enkele vragen”, aldus Tijs Vanneste. “Lex en ik zijn goeie maten en dat wilden we niet in het gedrang laten komen door samen zaken te doen. Daarom besliste ik om het pand aan te kopen. Zo moest Lex het niet van een vreemde lenen. Ik ben dus eigenaar, maar Lex en Leentje runnen het handelsfonds.”

Leentje Verhalle aarzelde geen moment toen ze hoorde vertellen over de plannen van Lex en Tijs. “Tijdens een pokeravond in zijn garage deed Lex zijn plannen uit de doeken aan mijn zoon Killian. Die vertelde er ’s anderendaags alles over aan mij en ik was meteen gecharmeerd door het concept. Ik nam contact op met Lex en zo ging de bal aan het rollen. Ik heb altijd in de verkoop gestaan, maar was dat eerlijk gezegd beu. Ik wilde iets zelfstandig doen en dit was ook voor mij een buitenkans.”

Leentje Verhalle zal de zaal voor haar rekening nemen in De Pezerik, Lex wordt chef van het grillrestaurant. — © BERT DE DEKEN

Leentje Verhalle is in Dessel ook bekend als echtgenote van burgemeester Kris Van Dijck. “In De Pezerik is zij niet ‘de vrouw van’ maar gewoon Leentje. Met ons restaurant overstijgen we de politiek”, stelt Tijs meteen. “Net zoals ik hier geen selfies zal staan nemen. Alle aandacht moet gaan naar het restaurant en onze sociale boodschap. We trekken het sociale aspect van De Kemping immers door naar De Pezerik.”

Arbeidsmarkt

“Dat is voor ons een uiterst belangrijk aspect”, vult Lex aan. “Met De Kemping richtten we ons op mensen die, om welke reden dan ook, moeilijkheden hadden om zich op de arbeidsmarkt te manifesteren. Dat programma was echter maar tijdelijk. We hadden wel veel impact, maar slechts kortstondig. Met De Pezerik schrijven we een lang verhaal.”

Vanaf 2 juli zal Lex plaatsnemen in de keuken, terwijl Leentje de zaal voor haar rekening neemt. “Omdat het niet haalbaar is om een dergelijke zaak met twee te runnen, gingen we op zoek naar personeel. Daarvoor klopten we aan bij het OCMW”, legt Tijs uit. “We stelden de vraag wie we konden klaarmaken voor de arbeidsmarkt en eventueel ook de Nederlandse taal aanleren. Zo kwam Ali Alaboud op ons pad. Hij woont toevallig op enkele passen van De Pezerik en zal de sous-chef worden van Lex.”

Ali Alaboud wordt de souschef van Lex Feyen. — © BERT DE DEKEN

“Hij start met een contract van een jaar, waarna we de mogelijkheid bekijken voor een definitieve indiensttreding. Ali is heel gemotiveerd, want zelfs nu al tijdens de verbouwingen is hij steeds paraat om de handen uit de mouwen te steken. De communicatie verloopt nog wat stroef, maar wij gaan van hem een echte Desselaar maken.”

“Ik ben heel blij met deze kans”, vertelt de vluchteling. “In Libanon werkte ik in een hotel, twee jaar in de keuken en twaalf jaar als ober. Ik heb ervaring met grill en barbecue en wil nu graag snel aan het werk gaan. Niet alleen om te koken, maar ook om mensen te leren kennen. Ik woon nu twee jaar in Dessel en een jaar geleden kwamen ook mijn vrouw en kindjes naar hier.”

Lisse Habraken in het speciale toilet van De Pezerik. — © BERT DE DEKEN

Restaurant De Pezerik, vernoemd naar de bijnaam van de Desselaars en eigenlijk een uitgesneden penis van een varken, opent officieel de deuren op 2 juli om 11.30 uur maar nu al stromen reacties binnen. “We hebben al 514 reservaties, zonder dat onze kaart bekend is. De gunfactor is groot in Dessel”, weet Tijs Vanneste. “We zijn dan ook een grillrestaurant met dat tikkeltje meer.”

Kunst van Lisse

“Er is uiteraard het sociale aspect van ons project, maar ook de kaart wordt niet doorsnee. De term grill spreekt voor zich, maar Lex geeft wel een verfijnde toets aan de gerechten. Bovendien wordt het interieur een echte eyecatcher. De kunstwerken zijn van mijn vrouw Lisse, die we ook carte blanche gaven voor de inrichting. Zij heeft werkelijk alles gekozen, van de kleuren tot de mozaïektegels en natuurlijk ook de inrichting van ons speciale toilet.”

De Pezerik opent op 2 juli de deuren aan Kolkstraat 3. Het restaurant biedt plaats aan 42 couverts. Een plaatsje reserveren kan via Facebook of Instagram.