To Walk Again: laagdrempelige, hoogtechnologische revalidatie

to walk again

Tijdens het Feest van de Innovatie ontdekt de bezoeker op het innovatieparcours een 25-tal Vlaamse bedrijven in het ‚huis van de toekomst’. Een deel van het innovatieparcours inspireert je rond de talrijke kansen die de (thuis)zorg van de toekomst biedt aan diverse sectoren.

Made in Kempen stelt elke week twee van deze bedrijven en hun visie op innovatie kort voor.  Vandaag:  To Walk Again  vzw, namens het consortium met Orthopedie Van Haesendonck, AZ Herentals en Mobilab @ Thomas More (Tongerlo). We spraken met Johan Cremery, manager.

To Walk Again vzw wil sport en beweging bieden  in een trendy, uitdagende, multidisciplinaire omgeven aan mensen met een fysieke beperking om hen opnieuw goesting te doen krijgen in het leven, op een wetenschappelijk onderbouwde manier. Het centrum richt zich tot personen met een fysieke beperking zoals bijvoorbeeld amputatie, multiple sclerose, dwarslaesie, beroerte, spina bifida, dropvoet, hersenverlamming, … Met de nieuwste technologieën biedt men er grensverleggende (gang)revalidatie en dit steeds onder deskundige begeleiding. De bezoeker krijgt er specifieke, intensieve, fulltime postrevalidatie-programma’s op maat aangeboden gedurende meerdere aaneensluitende dagen. To Walk Again vzw is een inclusieve ontmoetingsplaats waar participatie fun is.

Wat betekent innovatie voor To Walk Again?
Johan Cremery: Innovatie is voor ons het inpassen van de nieuwste technologieën binnen onze missie en werking. Onze  missie geeft onze bestaansgrond, waarden en identiteit weer. Ons centrum is dé referentie waar mensen met een fysieke beperking in een laagdrempelige, ontspannen en positieve omgeving worden uitgedaagd om via sport en beweging hun levenskwaliteit te maximaliseren. Het centrum is het kloppend hart van de To Walk Again werking, en laat zich blijvend inspireren door het ideeëngoed van To Walk Again stichter Marc Herremans en Sporta stichter Antoon van Clé.

Hoe past u innovatie toe in het To Walk Again Sports Center?
Johan Cremery: De laatste jaren ontstaat een enorme boost in de ontwikkeling van hoogtechnologische revalidatietoepassingen. Zo wordt het bijvoorbeeld voor mensen met een verlamming van de onderste ledematen mogelijk om te stappen met een staprobot en bestaan er voor personen met een beenamputatie gesofisticeerde beenprotheses met een intelligent kniescharnier waarmee een normaal en onopvallend stappatroon wordt verkregen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van technologische mogelijkheden die we aan onze doelgroep zullen bieden en promoten. Met de oprichting van To Walk Again vzw vullen we een blinde vlek in België op en stellen we een nieuwe norm inzake postrevalidatie voor Vlaanderen.

Voor wie binnen het centrum is innovatie een aandachtspunt?
Johan Cremery: Voor alle partijen die betrokken zijn bij het centrum. Het Algemeen Ziekenhuis van Herentals beschikt over excellente expertises en faciliteiten op vlak van orthopedie en revalidatie. Toon Claes is als gerenommeerd orthopedisch chirurg behandeld arts van verscheidene topsporters en hij is als voorzitter van Sporta en To Walk Again zeer nauw betrokken bij het To Walk Again Sports Center. Orthopedie Van Haesendonck, die het ziekenhuis voorziet in ortheses en protheses met bijkomende dienstverlening, is vragende partij naar een gespecialiseerde dienst voor gang-revalidatie. Daarenboven is in het AZ Herentals zowel medische (revalidatieartsen, neurologen, urologen, orthopedisten, …) als paramedische (diëtisten, psychologen,…) ondersteuning aanwezig en vormt het daarom de geschikte uitvalsbasis voor To Walk Again vzw.  Mobilab is een multidisciplinair expertisecentrum van Thomas More in Geel en verricht onderzoek op het raakvlak van zorg en technologie. Mobilab voert onderzoek vanuit een multidisciplinaire benadering. Zij maken steeds de brug tussen technologie en gezondheid, in nauwe samenwerking met het werkveld. De toepassingen van dat onderzoek zijn gericht op kwaliteit van leven, specifieke noden in sport, zorg en revalidatie en het ontwikkelen van diagnostische en therapeutische tools.

Het To Walk Again Sports Center zal daarom ook fungeren als proeftuin voor revalidatie-technologisch en orthopedisch onderzoek. Hiernaast krijgt het centrum een belangrijke rol in de nieuwe bachelor opleiding Sport & Bewegen waarin significante aandacht wordt besteed aan technologische innovaties in de bewegingswereld en G-sport. Deze nieuwe opleiding kan, na de visitatie van oktober 2014, starten in academiejaar 2015-2016. Om dit alles te realiseren hebben we een structuur opgericht met een stuurgroep en drie cellen: de cel beleid en strategie, de cel infrastructuur en de cel financiering en projecten

Hoe houdt u de aandacht voor innovatie scherp?
Johan Cremery: Via de multidisciplinair samengestelde stuurgroep hebben we een sterk aanvullend netwerk uitgebouwd en houden we een vinger aan de pols.

Wat leverden al die inspanningen u concreet op?
Johan Cremery: De opstart van het centrum in AZ Herentals op 1/10/2014

Welke uitdagingen in de toekomst ziet u voor To Walk Again vzw?
Johan Cremery: De eerste uitdaging is het oprichten van het centrum met een aanbod dat bestaat uit bewegingsactiviteiten onder deskundige begeleiding, preventie en advies, therapeutisch stappen met de nieuwste technologieën, intelligente scharnieren in orthesen en prothesen, G-sport en meerdaagse postrevalidatieprogramma’s. De volgende uitdaging bestaat erin om de bovenste verdieping van het Algemeen Ziekenhuis in Herentals uit te bouwen tot een hypermoderne uitvalsbasis voor To Walk Again vzw.

Waarom nemen jullie deel aan het Feest van de Innovatie?
Johan Cremery: We willen deze innovatie voorstellen aan een breder publiek. De bezoekers van het Feest van de Innovatie zullen bij ons een overzicht van de mogelijkheden van het centrum ontdekken. We kijken uit naar de eerste reacties op dit concept.