Nieuws Kempen Toch lichtpuntjes op Kempense arbeidsmarkt

Toch lichtpuntjes op Kempense arbeidsmarkt

Toch lichtpuntjes op Kempense arbeidsmarkt

werkgelegenheid“Het aantal werkende Kempenaren is in stijgende lijn. De toename is evenwel zeer beperkt, maar kan toch als een lichtpuntje gezien worden.” Dat zegt Resoc Kempen (Regionaal Sociaal-Economisch Overlegcomité) in zijn pas gepubliceerd Arbeidsmarktrapport 2014. Bij de loontrekkenden zien we een toename van ca. 1.000 Kempenaren in 2014 t.a.v. 2013. De werkzaamheidsgraad blijft rond de 70%. Vooral bij de vrouwen zien we een toename in de werkzaamheidsgraad. Ook bij de Kempenaren ouder dan 40 jaar is er een toename in werkzaamheidsgraad, vooral de groep 50 tot 60 jaar kent een sterke toename.

Daarnaast blijft het aantal jobs in het arrondissement Turnhout lichtjes groeien. Deze groei vindt niet plaats bij jobs in de secundaire sector, wel bij de overige drie sectoren. De Kempense jobratio blijft stabiel met 65%. Maar De Kempen blijft wel onder het Vlaamse gemiddelde van 68%.

Kansengroepen
Het aantal werkzoekenden is in 2014 weer toegenomen, zelfs tot het hoogste aantal sinds 2000. Vooral de kansengroepen – ouderen, allochtonen, personen met een arbeidshandicap en ongekwalificeerde jongeren – vinden moeilijk hun weg naar een job. Sinds 2000 is de groep werkzoekenden ouder dan vijftig in de Kempen quasi vervijfvoudigd, bij de allochtone werkzoekenden zien we een verviervoudiging. De groei van het aantal kort geschoolde jongeren lijkt beperkt. Dit heeft vooral te maken met het gegeven dat er minder jongeren zonder kwalificatie de school verlaten, een gunstige evolutie.

In vergelijking met Vlaanderen blijft de Kempense werkloosheidsgraad van 7,70% beter dan het Vlaamse gemiddelde van 7,87%. Vooral op vlak van jeugdwerkloosheid doet de Kempen het beter dan Vlaanderen. Wat de werkloosheidsgraad bij vijftigplussers betreft hinkt onze regio stevig achterop.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer