Tuincentrum Pelckmans sluit vestiging in Rijkevorsel door hoge energiekosten

RIJKEVORSEL - De directie van tuincentrum Pelckmans heeft beslist om het filiaal op Gammel in Rijkevorsel te sluiten. De winkel kwam dertien jaar geleden in handen van de familie Pelckmans, maar begin november stopt het verhaal. De verouderde infrastructuur en de hoge energieprijzen zijn de oorzaken.

Het tuincentrum op Gammel werd in de jaren zeventig opgestart door René Segers en Christiane Adriaensen. In 2009 nam Pelckmans de zaak over. Datzelfde jaar moest de familie Pelckmans de vestiging in Merksplas sluiten omdat die zonevreemd was gebouwd.

Verouderd

Daarom ging in 2010 een grote nieuwe winkel open langs de ring in Turnhout. In Lommel is ook nog een filiaal van tuincentrum Pelckmans. De verouderde vestiging in Rijkevorsel heeft met de gestegen energieprijzen een hoge factuur voor elektriciteit en verwarming, waardoor het niet meer rendabel is om het tuincentrum open te houden. “De prijzen zijn drie of vier keer hoger dan andere jaren”, zegt mede-directielid Jef Pelckmans op RTV. “We moeten de ketel om de twee of drie dagen laten vullen, dat is niet langer verantwoord in deze tijden.”

Bouwplannen

De familie Pelckmans ging enkele jaren geleden in gesprek met het gemeentebestuur van Rijkevorsel om een nieuw tuincentrum te bouwen zoals in Turnhout. Dat plan kreeg geen gunstig advies. “Het klopt dat er een overleg is geweest”, legt schepen van Ruimtelijke Ordening Bob Van den Eijnden (CD&V) uit. “Een bouwaanvraag is nadien bij de gemeente niet ingediend, dus daarover hebben we nooit een beslissing moeten nemen om die toe te staan of af te keuren.” Volgens Jef Pelckmans liggen de serres op Gammel in groengebied tussen de centra van Rijkevorsel en Hoogstraten. Dat groengebied zou gevrijwaard moeten blijven als verbinding voor dieren tussen Merksplas, Loenhout (Wuustwezel) en Sint-Lenaarts (Brecht).

Turnhout

Aan de toegangspoort in Rijkevorsel hangt een mededeling voor de klanten. “Met pijn in het hart moeten we meedelen dat we na 13 jaar onze vestiging in Rijkevorsel gaan sluiten tegen 6 november. Helaas laat de verouderde infrastructuur en het door de overheid geboden toekomstperspectief ons geen andere keuze. Wij danken u voor het jarenlange vertrouwen en hopelijk tot snel in een van onze andere winkels.”Het personeel dat in Rijkevorsel werkt kan aan de slag in het tuincentrum in Turnhout.