Turnhout – luchtfoto

Turnhout geeft Stadshart nieuwe impulsen

TURNHOUT - De komende vijf jaar verandert het uitzicht van het Turnhoutse stadshart. Kelly Verheyen, schepen van Wonen: "Het woningaanbod raakt in de binnenstad deels verouderd en het centrum telt een aantal weinig kwaliteitsvolle woningen en handelspanden. Door die kwaliteit te verbeteren, verhoogt ook de uitstraling van de buurt."

De lockdown en de Covid-19-maatregelen hebben de handels- en horecazaken zwaar onder druk gezet. "De opwaardering van het stadshart draagt zeker bij tot een beter klimaat voor ondernemerschap", belooft Els Baeten, schepen van Ruimtelijke Ordening en Centrummanagement. "We verhogen de aantrekkingskracht van het winkelcentrum en trekken potentiële klanten onze stad in."

Beeldkwaliteitsplan

De vereisten voor toekomstige (her)ontwikkelingsprojecten zijn vastgelegd in een beeldkwaliteitsplan. Het gaat om welke kleurstijlcombinaties mogen worden gebruikt in de winkelstraten, wat de bouwhoogtes zijn, hoe de gevels van winkelpanden kwalitatief moeten worden afgewerkt en welke publiciteit toegelaten is.

Daarnaast worden er de komende drie jaar ook een aantal beperkingen opgelegd voor de invulling van winkels in het stadshart. Voor een paar types van handelszaken wordt de toename vertraagd: minisupermarkten, krantenwinkels, wedkantoren, gsm-hersteldiensten, pizzeria’s, kebabzaken en kapsalons. "We stellen vast dat deze handelstypes de voorbije jaren sterk in aantal zijn toegenomen", legt burgemeester Paul Van Miert uit. Ook op de toegangswegen tot het kernwinkelgebied wordt de regel toegepast.

Eigenaars van panden kunnen premies aanvragen om kleinere panden samen te voegen tot grotere winkelruimtes, en ook voor gevelrenovaties zijn financiële tussenkomsten mogelijk. Daarnaast kunnen ondernemers mogelijk aangetrokken worden door hen kansen te geven om te werken en te wonen boven winkels. In de zogenaamde aanloopstraten mogen handelszaken die leegstaan of die dreigen leeg te komen, met financiële steun van de stad worden omgevormd tot woonruimten.

Aanpak leegstand

Daarnaast wordt langdurige leegstand aangepakt. Leegstand die niet wordt opgelost, zorgt immers voor een negatieve uitstraling en kan bovendien gemakkelijk leiden tot verwaarlozing. Daarom nemen we leegstaande panden op in een leegstandsregister. De eigenaars van die panden worden gecontacteerd met de vraag om mee te werken aan een oplossing, bijvoorbeeld door het pand opnieuw in gebruik te nemen of te verhuren, te renoveren of te verkopen. Wordt er geen oplossing gevonden, dan kunnen de leegstaande panden jaarlijks belast worden met een leegstandsheffing. Die bedraagt minimaal 2 500 euro en kan oplopen tot 6 250 euro. Dat zijn forse bedragen, maar onze stad is erbij gebaat dat we het probleem aanpakken. Zowel ondernemers als inwoners zullen profiteren van de opwaardering van ons stadshart", besluit burgemeester Van Miert.