Katya Verstraelen-min

Turnhoutse onderneemster lanceert initiatief voor meer groepsgevoel bij uitvaarten in corona-tijdperk

TURNHOUT – Onderneemster Katya Verstraelen lanceert een initiatief dat heeft te maken met hoe uitvaarten verlopen, nu ook daar strenge maatregelen gelden door de coronacrisis. Om het gemis aan vrienden en familie tijdens zo’n uitvaart enigszins te compenseren, levert Verstraelen een gepersonaliseerd boek én leidt ze een online dienst, simultaan aan de live afscheidsviering. Zo krijgen nabestaanden toch de mogelijkheid om met een grotere groep gelijktijdig de overledene te herdenken.

Katya Verstraelen is onder meer lifecoach en oprichtster van ‘Bezielde Zaken’. Via Bezield Afscheid is Katya ook actief is als voorganger in uitvaarten. Vanuit die ervaring weet ze dat mensen in tijdens van verlies nood hebben aan andere mensen. “We staan er meestal niet bij stil dat onze handdruk en enkele troostende woorden aan het begin van een afscheidsplechtigheid werkelijk een verschil maken voor mensen die rouwen”, vertelt Katya. “Families putten er kracht uit als ze voelen dat er een kring van mensen rondom hen staat.  Die kring wordt concreet zichtbaar tijdens de afscheidsviering.”

Helaas is dat nu nog maar heel beperkt mogelijk, want door de veiligheidsmaatregelen die op dit moment gelden, zijn maar maximum 20 aanwezigen toegestaan op een uitvaart. Verstraelen is daarom gaan nadenken over een alternatief om nabestaanden troost te bieden.

Online viering en boek

“Ik wil mensen steun laten ervaren”, stelt Katya Verstralen. “Fysiek tijdens de uitvaart kan dat nu even niet, maar wel via een online herdenkingsmoment waarin een gepersonaliseerd boek met daarin het levensverhaal van de overledene de rode draad vormt.” Het is de bedoeling om dat boek nog voor de uitvaartplechtigheid tot bij de mensen te krijgen die niet naar de uitvaart mogen komen omdat het maximum van 20 personen bereikt is. Aan hen wordt dan gevraagd om het boek ter hand te nemen wanneer de afscheidsplechtigheid start. De online viering ligt op die manier heel dicht bij het eigenlijke herdenkingsmoment. Er kan ook dezelfde muziek worden afgespeeld. “Ook al zijn die mensen er fysiek niet bij, het idee dat vele mensen net op dat moment denken aan de overleden persoon en zijn of haar levensverhaal lezen, is een grote bron van troost voor de rouwende familie die wél op de uitvaart aanwezig is”, zegt Katya.

Moeder

Het idee ontstond tijdens gesprekken die Katya met nabestaanden had. Daaruit bleek dat alleen een mooie dienst niet genoeg is om troost te ervaren. “De allermooiste woorden en teksten kunnen daar klinken, maar als bijna niemand ze kan horen, is het effect ervan veel minder”, stelt Verstraelen. “Woorden moeten ontvangen, gehoord of gelezen worden.” Ook het afscheid van Katya’s eigen moeder is een bepalende factor geweest. Daarover publiceerde ze eerder deze week een persoonlijke facebook-note.

“Bij elke viering die ik voorga, is het mijn doel dat alle aanwezigen kunnen voelen wie de overledene was. En dat streef ik ook na met dit boekje”, zegt Katya. “Elk leven dat geleefd is, verdient het om maximaal geëerd te worden, ook in een periode als deze.”

www.bezieldafscheid.net