Aurora CEO voor een dag De leerlingen van Campos bekijken met CEO Gert Cielen over wat het bedrijf produceert. — © BERT DE DEKEN

Twee 18-jarigen kruipen in de huid van bedrijfsleider

Abdulah Alsaray (18) en Darwish Khan Khialzai (18) zijn één dag CEO bij Aurora Productions in Beerse. De ervaring is voor hen onvergetelijk, maar ook voor de echte CEO heel verrijkend. “Dit zouden we vaker moeten doen”, zegt Gert Cielen.

‘Baas van Morgen’ is een project van Jinc België. Deze organisatie is in ons land al drie jaar actief en wil jongeren laten kennismaken met allerhande beroepen en hen helpen om hun talenten te ontdekken. Voor ‘Baas van Morgen’ koppelt Jinc jongeren uit een sociaaleconomisch uitdagende omgeving aan leidinggevenden, die één dag hun stoel afstaan.

De derde editie van ‘Baas van Morgen’ vond voor het eerst in de Turnhoutse regio plaats. Acht leerlingen van Campos, de voormalige sport- en handelsschool in Turnhout, namen plaats in de zetel van de Turnhoutse schepen van Jeugd Jan Van Otten, van Bart Govaert, algemeen directeur van de Warande en van Gert Cielen, CEO van Aurora Productions in Beerse.

Abdullah en Darwish zitten in het vijfde jaar Onthaal, Organisatie en Sales. CEO Gert Cielen leidt hen rond in het bedrijf, vertelt wat een dag produceren het bedrijf kost, wat ze produceren en met wie ze samenwerken. Maar voor de twee jongeren is de opdracht veel vroeger, op school, begonnen. “We kregen een opdracht van het bedrijf”, legt Abdullah uit. “We moesten bedenken hoe we papier weer aantrekkelijk kunnen maken voor jonge kinderen.” Dat is geen eenvoudige opdracht, geeft ook Gert Cielen toe.

Ceo Gert Cielen van Aurora Productions en zijn collega’s-voor-een-dag Darwish en Abdullah. — © BERT DE DEKEN

Pitchen bij de CEO

De pitch bij de CEO moet nog plaatsvinden, maar Abdullah en Darwish bespraken hun ideeën wel al uitgebreid met de sales- en de designmanager. “Het bedrijf heeft de keuze: meegaan in de digitale wereld of meer mensen overtuigen om papier te blijven gebruiken”, zegt Abdullah. Zelf zijn ze voorstander van papier. Zelfs de terugkeer van de schriftjes op school moedigen ze aan. “Je moet toch notities kunnen maken”, merkt Darwish op.

De twee leerlingen stellen voor dat Aurora ook productiesites zou bouwen in landen waar papier nog meer wordt gebruikt. “Dan bespaart het bedrijf alvast op transportkosten.” Ook een combinatie van papier, een handboek bijvoorbeeld, en een QR-code die toegang geeft tot een samenvatting die je op de smartphone kunt raadplegen, lijkt de twee wel wat. “De managers vonden het alvast goede ideeën die op redelijk korte termijn kunnen worden gerealiseerd”, vertelt Abdullah. “Ook ons voorstel om zelf inkt te produceren, vonden ze interessant, maar dat zou eerder iets voor de lange termijn zijn.”

Darwish en Abdullah willen allebei ooit hun eigen bedrijf leiden. — © BERT DE DEKEN

CEO worden, dat zien de twee wel zitten. Darwish wil met zijn broer een eigen gsm-hersteldienst opstarten. “Ik heb al bij mijn neef in Antwerpen gewerkt en ervaring opgedaan. De hele familie zit in de branche.” Abdullah droomt dan weer van een eigen pizzeria. “Voor een baas werken is niet slecht om ervaring op te doen, maar dat wil ik niet mijn hele leven doen.”

Gert Cielen sprak al even met zijn managers en is vol verwachting om ook zelf met de jongeren te praten over hun voorstellen. “Het is de eerste keer dat we dit doen, maar we vinden dit heel waardevol. We hebben hen een moeilijke opdracht gegeven, maar die hebben ze heel ernstig aangepakt. Dit zouden we vaker moeten doen.”