Extra Vierge Photography Fruit Helsen Virginie Hannes houdt deze lente-fotoshoots tussen de bloeiende appelbomen van het fruitbedrijf, dat ze met haar man uitbaat. — © Extra Vierge Photography

Uitbaatster fruitbedrijf houdt fotoshoots tussen lentebloesems

Virginie Hannes baat samen met haar man Jef Helsen het Geelse fruitbedrijf Helsen uit. Maar daarnaast begeeft Virginie zich als Extra Vierge Photography ook op een meer creatief pad. Die twee weet ze binnenkort op een unieke wijze te combineren in fotoshoots tussen de lentebloesems.

Voor sfeervolle of romantische foto’s te midden van een explosie van bloesems in een boomgaard hoef je als Kempenaar niet naar Haspengouw te karren. In de boomgaard van fruitbedrijf Helsen Fruit in de Janssen Pharmaceuticalaan 1 in Geel-Stelen staan de perelaars en appelbomen in de lente even aanlokkelijk met takken in volle bloei te zwaaien. Zaakvoerder Jef Helsen is na zijn vorig jaar overleden grootvader Marcel, die 101 werd, en vader Jos de derde generatie aan het hoofd van het landbouwbedrijf, dat in Geel en omgeving erg bekend is om zijn hoevewinkel. Jef wordt daarin bijgestaan door zijn vrouw Virginie, die dat werk combineert met lesgeven.

Sinds vorig jaar heeft Virginie ook haar hobby fotograferen een wat meer formele vorm gegeven als Extra Vierge Photography. “Ik volg al enkele jaren les bij CVO (centrum voor volwassenenonderwijs, red.) HiK en ben sinds vorig jaar in bijberoep gestart met fotograferen”, vertelt Virginie. “Vorig jaar kwam ik op het idee om bloemenshoots tussen de bloesems in onze boomgaard te doen. Dat zijn korte minisessies die mensen kunnen reserveren. Er zijn communiefoto’s bij, maar ook gewone gezinsfoto’s of foto’s van koppels, kinderen alleen, noem maar op. Ik zorg dan voor wat leuke accessoires en we nemen de foto’s op een paar verschillende plekjes in de boomgaard. Het is natuurlijk heel handig dat ik als fotograaf onze boomgaard als studio heb.”

Jef Helsen en Viriginie Hannes baten samen fruitbedrijf Fruit Helsen uit. — © Studio Spoenk

Onvoorspelbaar

Dat klinkt goed georganiseerd, maar moeder natuur laat zich iets minder makkelijk ordenen. Bij de eerste editie vorig jaar moest een reeks afspraken al eens verschoven worden omdat het weer tegen zat of de bomen onvoldoende in bloei stonden. “De bloesem is inderdaad jammer genoeg nooit exact te voorspellen, maar dit jaar vermoed ik dat de fotoshoots rond de tweede week van de paasvakantie kunnen plaatsvinden. Eens de bloei van de peren gestart is, weten we ongeveer wanneer de appel zal bloeien. In onze boomgaard staan ook veel verschillende rassen die ook niet allemaal tegelijk in volle bloei staan. Daardoor krijg je wel wat speling”, vertelt Virginie.

Daarom lanceert ze nu al een oproep naar kandidaten voor de bloesemsessies. “Ik vraag de mensen nu om hun mailadres door te geven als ze op de hoogte willen gehouden worden van de planning. Eens we dan beter zicht hebben op de bloesems maak ik een planning op en kunnen ze hun moment reserveren. Ik doe meestal een vijftal minisessies per dag en ik voorzie een halfuurtje tijd om de foto’s te nemen.”

Wintershoots

Voor het eerst organiseerde Extra Vierge Photography eind vorig jaar ook wintershoots. Maar daarvoor stuurt ze haar fotomodellen niet opnieuw tussen de bomenrijen. “De wintershoots doe ik binnen vanwege de nog grotere onzekerheid rond het weer. Het eerste jaar was dat zelfs in onze loods die ik omgebouwd had tot tijdelijke fotostudio.”

Deelname aan de bloesemsessies kost 70 euro. Ze krijgen nadien toegang tot een online digitale galerij van de beelden. Daaruit mogen ze vijf exemplaren kiezen die ze als afgewerkte foto ontvangen. Geïnteresseerden kunnen Virginie Hannes een mail sturen.

virginiehannes@hotmail.com