Nieuws Kempen Uitspraak rechtbank heeft positief effect op jaarresultaten Campine

Uitspraak rechtbank heeft positief effect op jaarresultaten Campine

Uitspraak rechtbank heeft positief effect op jaarresultaten Campine

BEERSE – De termijn is verstreken om in beroep te gaan tegen de beslissing van het Gerecht van de Europese Unie. Die besliste in november om aan recyclagebedrijf Campine een lagere geldboete toe te kennen in een zaak rond prijsafspraken voor de inkoop van afgedankte accu’s. Dat betekent dat het nu definitief is dat Campine ‘maar’ 4,2 miljoen euro boete moet betalen in de plaats van de eerste genoemde 8,1 miljoen. Campine heeft het verschil van 3,9 miljoen euro al terug gekregen, wat heeft gezorgd voor een positief effect op de resultaten voor 2019.

Op 7 november 2019 heeft het Gerecht van de Europese Unie, een onderdeel van het Hof van Justitie in Luxemburg, beslist in het voordeel van Campine om de boete voor de Kempense recyclagebedrijf van 8,1 miljoen quasi te halveren naar 4,2 miljoen euro. Campine uit Beerse werd in 2017 door de Europese Commissie veroordeeld omdat het prijsafspraken had gemaakt voor de inkoop van afgedankte accu’s.

Vier recyclingbedrijven namen tussen 2009 en 2012 deel aan een kartel dat afspraken maakte over de inkoopprijzen voor afgedankte loodaccu’s in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Naast het Belgische Campine ging het om Eco-Bat Technologies uit het Verenigd Koninkrijk, het Amerikaanse Johnson Controls en het Franse Recylex.

Minder boete

Nadat Campine tegen de eerste uitspraak in beroep ging, kreeg het de lagere boete. De deadline om tegen die uitspraak in beroep te gaan is verlopen eind januari 2020 en noch de Europese Commissie, noch Campine zijn in beroep gegaan. Hierdoor wordt de teruggave van 3,9 miljoen euro definitief. Campine heeft dit bedrag in december 2019 op haar bankrekening ontvangen.

Gunstig effect

CEO De Vos reageert: “Nu het duidelijk is dat Campine eerder meegesleurd werd dan effectief deelnam aan de vermeende aankoopafspraken, kunnen we dit compleet achter ons laten en ons focussen op de toekomst. De extra cash zal ons helpen om de expansie van onze recyclageactiviteiten versneld door te voeren.”   Het financiële effect wordt opgenomen in de cijfers van 2019. Omdat de teruggave van de boete niet onderhevig is aan de vennootschapsbelasting, komt Campines nettoresultaat nu gevoelig hoger uit dan de operationele verwachtingen van het boekjaar2019.  De definitieve jaarresultaten van het bedrijf worden gepubliceerd op het einde van maart 2020.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer