Uitvaartondernemers starten met unieke 24-uursrouwkamers

TURNHOUT, BEERSE – Uitvaartzorg Van Dooren in Turnhout en Sneyders in Beerse bieden rouwkamers aan waar nabestaanden de klok rond de laatste momenten tot aan de uitvaart met de overleden dierbare kunnen doorbrengen.

Een huiselijk studiootje, zo zijn de 24-uursrouwkamers bij Uitvaartzorg Van Dooren en Sneyders in Turnhout en Beerse het best te omschrijven. Nabestaanden krijgen een sleutel en hebben dag en nacht toegang om in alle privacy afscheid te nemen van hun pas overleden dierbare. Zo kunnen de kamer ook aankleden met foto’s en persoonlijke spullen. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld tekeningen ophangen of knuffels neerleggen, wat hen kan ondersteunen in hun rouwproces.

Familiekamers

“Het overlijden van een naaste brengt heel wat emoties teweeg die de nodige tijd en ruimte moeten krijgen”, weet Mady Engelen, uitvaartonderneemster bij Van Dooren en Sneyders, partner van uitvaartspecialist DELA. “Een uitvaart is voor veel families ook het ogenblik waarop ze elkaar terug zien en veel tijd met elkaar doorbrengen om allerlei zaken te regelen. Om daaraan tegemoet te komen, bieden we naast de courante kamers met tijdslots waarbinnen de familie afscheid kan nemen, nu deze twee grote familiekamers aan die dag en nacht toegankelijk zijn.”

Nederland en Wallonië

Het concept van 24-uursrouwkamers is uniek in de regio.​ “We hebben de eerste 24-uursrouwkamer zo’n tien jaar geleden ingericht nadat ik het had opgemerkt tijdens een bezoek bij collega’s in Nederland”, aldus nog Mady Engelen. “Bij onze noorderburen zijn 24 uursrouwkamers al sterk ingeburgerd en ook in Wallonië komen ze op, terwijl in Vlaanderen veel mensen het bestaan ervan niet kennen. Als het bij ons vandaag gekozen wordt, gaat het vaak om plotse overlijdens, ongelukken of bij het afscheid van een kindje. Maar het kan ook praktisch zijn voor de nabestaanden die verder weg wonen of wisselende werkuren hebben. De nabestaanden die voor de kamer kiezen zijn achteraf enorm dankbaar en tevreden dat zij over deze rouwkamer konden beschikken. Het was voor hun een extra moment om sereen afscheid te kunnen nemen in alle privacy.”