Nieuws Kempen Uitvinding uit Mol: slim systeem sorteert papierwerk

Uitvinding uit Mol: slim systeem sorteert papierwerk

Uitvinding uit Mol: slim systeem sorteert papierwerk

MOL- Emile Peetermans uit Mol heeft een toepassing gemaakt waarmee 500 verschillende documenten, zoals belastingaangiftes, oprichtingsaktes, ontslagpapieren of andere financiële en juridische documenten automatisch kunnen herkend en geordend worden. Het computerprogramma, dat op basis van artificiële intelligentie ook verbanden kan leggen tussen de documenten, kan interessant zijn voor boekhoudkantoren, notarissen, administratieve diensten, enzovoort.

Het is in het kader van zijn bachelorproef dat Emile Peetermans (20) de tool heeft ontwikkeld. “Veel bedrijven en overheidsdiensten beschikken over miljoenen documenten die wel digitaal geraadpleegd kunnen worden, maar verdere bewerkingen niet toelaten. Het is nochtans interessant om ook de onderlinge verbanden te zien”, aldus de ondernemende student. “Een mens kan onmogelijk zelf aan de vergelijking beginnen omdat de databases veel te omvangrijk zijn. Daarom moet er een zelflerend algoritme worden ingeschakeld.”

Het programma van Peetermans kan in één keer 400 tot 500 documenten herkennen en ordenen. “Dat is de eerste stap”, zegt hij. “Een fysiek persoon kan vervolgens de gemaakte selectie controleren en de artificiële intelligentie er op loslaten. Na de ordening is het immers mogelijk om conclusies te trekken of om een netwerk van verschillende documenten rond een persoon of bedrijf visueel in kaart te brengen.”

De Mollenaar denkt eraan zijn toepassing te commercialiseren om bijvoorbeeld boekhoudkantoren en andere bedrijven met een omslachtige administratie, te ontzorgen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Kempen

COLUMN: Alles tech!

Elke vrijdag geeft redacteur Dorien haar zinnige, onzinnige of eigenzinnige kijk op de voorbije week. Wat deze week begon met… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.