Nieuws Kempen Unizo wil belastingbeleid Merksplas als voorbeeld voor andere gemeenten

Unizo wil belastingbeleid Merksplas als voorbeeld voor andere gemeenten

Unizo wil belastingbeleid Merksplas als voorbeeld voor andere gemeenten

belasting merksplasOndernemersorganisatie Unizo juicht de belastingterugbetaling toe die de gemeente Merksplas dit jaar invoert voor nieuwe handelaars in de centrumstraten. Meer zelfs, ze wil dit voorbeeld aangrijpen om andere gemeenten te overtuigen eenzelfde positief beleid te voeren richting de detailhandel.

“Dit is een heel positieve aangelegenheid”, zegt Kristof Thijssens, directeur belangenbehandeling bij Unizo provincie Antwerpen. “In de meeste Kempense gemeenten hebben we de voorbije jaren een forse stijging gezien van de leegstand van handelspanden. We zijn blij dat de gemeente Merksplas enerzijds de bouwers van nieuwe appartementsblokken aanmoedigt om op de benedenverdieping een handelsruimte te voorzien en anderzijds de toekomstige handelaars een belastingvermindering geeft.”

Creatieve oplossing
De gemeente betaalt vanaf dit jaar aan nieuwe handelaars in het centrum gedurende drie jaar het gemeentelijk aandeel in de onroerende voorheffing terug: het eerste jaar 100%, het tweede 75% en het derde 50%. Voor een gemiddelde handelszaak gaat het over de drie jaar om 3 tot 4.000 euro. Of dat het verschil kan maken? “Elke stap die genomen wordt, is een stap in de goede richting”, aldus Thijssens. “Door met een dergelijke creatieve oplossing te komen, bewijst de burgemeester dat hij zijn gemeente zelf ook als een ondernemer bekijkt. Wij hopen dat dit voorbeeld als inspiratie dient voor andere gemeenten.”

Unizo gaat het initiatief van Merksplas meenemen binnen werking die het samen met het Antwerpse provinciebestuur opzet rond de detailhandel. Ook zal het als voorbeeld worden gebruikt op een bijeenkomst met alle Kempense burgemeesters einde maart.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer