BELGA PHOTO DIRK WAEM

Vakbonden Janssen Pharmaceutica zijn niet verontrust: “Voorlopig geen sprake van ontslagen”

Het nieuws dat Johnson & Johnson zijn afdeling vaccin- en infectieziekten wil sluiten, veroorzaakt bij Janssen Pharmaceutica in Beerse niet meer dan een kleine rimpeling op het water. Bij Janssen in het Nederlandse Leiden, waar het gros van de researches naar vaccins werkt, is de onrust groter.

“Ik heb deze week nog een overleg gehad bij Janssen Pharmaceutica, maar van nieuwe ontslagen was daar geen sprake.” Serge Seret, vakbondssecretaris bij BBTK-ABVV, maakt zich geen zorgen. “De impact van die beslissing lijkt me voor Beerse eerder beperkt, al kan ik daarover vandaag geen zinnig woord zeggen. Het probleem is nog niet besproken op de ondernemingsraad.”

Eenzelfde geluid bij de christelijke vakbond ACV-BIE. “Er zijn constant kleine herstructureringen bij Janssen Pharmaceutica”, zegt Peter Goris. “Die worden allemaal opgevangen binnen het sociaal plan. De lopende herstructurering, waartegen we in het voorjaar nog protesteerden, is bijna afgerond. Geruchten over de sluiting van de vaccinafdeling doen al langer de ronde. Met zijn coronavaccin heeft Janssen Pharmaceutica het moeten afleggen tegen de concurrenten Moderna en Pfizer/BioNTech. De onderzoekers van die afdeling werken vooral in Leiden. In Beerse gebeurde de verdeling.”

“Of deze sluiting banen zal kosten in Beerse, weten we nog niet. Er is nog geen concreet plan. Speculaties daaromtrent zijn dus naast de kwestie.”