Annick De Ridder en Jo Van Moer. Foto: Van Moer Logistics Annick De Ridder en Jo Van Moer. Foto: Van Moer Logistics

Van Moer Logistics creëert afvulcomplex en bespaart 60% aan transportkosten

Gisterenmiddag vierde Van Moer Logistics de opening van zijn nieuwe afvullijnen voor toxische en niet-toxische vloeistoffen. De dienstverlener investeerde 14,5 miljoen euro in de uitbreiding van zijn logistieke hub van 27 hectare in Zwijndrecht. Hiermee biedt het bedrijf ‘The Perfect Flow’ aan voor zijn klanten, een opstelling binnen Europa waarbij het transporteren, stockeren, opwarmen, afvullen, reinigen en herstellen van tankcontainers door één dienstverlener op één locatie wordt beheerd. Dankzij deze opstelling haalt het bedrijf vrachtwagens van de weg en bespaart de verlader tot 60% aan transportkosten.

Van Moer Logistics is een groeiende logistieke dienstverlener die op maat gemaakte logistieke oplossingen aanbiedt. De groep is actief in transport, distributie, opslag, intermodale logistiek en tankcontainer logistiek. Jo Van Moer en Anne Verstraeten richtten het bedrijf op in 1990 met één vrachtwagen en groeiden uit tot een grote speler binnen de Haven van Antwerpen, Gent en Brussel. Met 40 locaties in België en Duitsland concentreert Van Moer Logistics zich op het bouwen van duurzame partnerrelaties waarbij het luistert naar de behoeften van zijn klanten om hun processen verder optimaliseren.

Op het terrein van Van Moer Logistics in Zwijndrecht werden in augustus 2022 de bouwwerken gestart van een nieuw afvulcomplex met lopende BREEAM certificatie. Hiermee zet Van Moer Logistics een belangrijke stap vooruit in het verankeren van chemie en life sciences binnen de Antwerpse haven. In de aanwezigheid van klanten, partners en havenschepen Annick De Ridder werd de installatie gisterenmiddag feestelijk geopend.

Foto: Van Moer Logistics
Foto: Van Moer Logistics

Foto: Van Moer Logistics
Op opening van de nieuwe installatie werd gevierd. Foto: Van Moer Logistics

De nieuwe volautomatische lijnen zijn ontworpen voor het afvullen van een breed gamma aan zowel toxische als niet-toxische vloeistoffen. Vanuit tankcontainers worden de stoffen verpakt naar vaten of IBC’s (Intermediate Bulk Container). Dankzij de geïntegreerde gasfilters kan de logistieke dienstverlener nu ook sterk geurende of schuimende producten afvullen in zijn nieuwe afvulcomplex.

200 vaten per uur

De drie afvullijnen kunnen samen tot 200 vaten per uur behandelen met de mogelijkheid om uit te breiden tot vijf afvullijnen. Aanpalend aan het afvulcomplex werd er een bijkomend ADR magazijn gebouwd van 6.000m², wat de totale opslagcapaciteit op de locatie in Zwijndrecht naar 76.000m² brengt.

Een groot deel van de capaciteit wordt onder andere toebedeeld aan chemiereus INEOS, die daarmee de kaart van de korte keten trekt. Op deze manier kiest men voor het efficiënt afvullen van de chemische tanktransporten. Ook de verpakte producten worden gecentraliseerd in de ADR magazijnen, daar waar ze voorheen over verschillende magazijnen verspreid stonden. Dankzij deze werkwijze haalt het bedrijf jaarlijks heel wat vrachtwagens van de weg. De nieuwe afvulinstallatie van Van Moer Logistics ligt immers vlak naast de productiesite van INEOS Oxide.

Omdat alle activiteiten bij één dienstverlener op één locatie worden beheerd, bespaart de verlader gemiddeld 60% aan transportkosten en dalen ook de administratieve lasten. Door de vermeden kilometers wordt er ook een maatschappelijke winst geboekt dankzij de verlaagde CO2-uitstoot en dalende verkeerscongestie.