Nieuws Kempen Vanhout: “Alle hens aan dek voor bouw Belgisch paviljoen”

Vanhout: “Alle hens aan dek voor bouw Belgisch paviljoen”

Vanhout: “Alle hens aan dek voor bouw Belgisch paviljoen”

vanhout belgisch paviljoenHet is alle hens aan dek om het Belgisch paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Milaan tijdig klaar te krijgen. Dat bevestigt commercieel directeur Bert Lenaerts van aannemingsbedrijf Vanhout uit Geel, dat samen met moederbedrijf Besix het project binnenhaalde en daarvoor een tijdelijke vereniging oprichtte. “Momenteel liggen we een beetje achter op schema maar op 1 mei moeten en zullen we klaar zijn. Kost wat kost”, benadrukt Lenaerts.

De tijdelijke vereniging Besix-Vanhout kreeg na een wedstrijd het project in mei 2014 toegewezen. Het paviljoen bestaat uit een grote koepel met daaraan gekoppeld een aantal lobben, zoals  de lobben rond het hart van de bloem met tussen de lobben groen- en waterstroken. “In september zijn we begonnen en vandaag zijn we bezig met de staalstructuren en de gevelbekleding van de koepels”, legt Bert Lenaerts uit. “We proberen nu die koepels wind- en waterdicht te krijgen. Daarna moet nog de volledige binneninrichting gebeuren.”

Huzarenstukje
Voor Vanhout is het de eerste keer dat het betrokken is bij de bouw van een Belgisch paviljoen op een Wereldtentoonstelling. “Dit is een ongelooflijk huzarenstukje. Wat het zo moeilijk maakt, is de gigantisch korte termijn en de complexiteit van het bouwwerk. Daarnaast is er de administratie op de Expo zelf. Er zijn bijzonder strenge richtlijnen naar  de toegangscontrole. Om een voorbeeld te geven: wie op de werf wil komen, moet zich minstens tien dagen op voorhand aanmelden. Ook logistiek is het een heel kluwen. Het is daar momenteel een echte mierenhoop van werven. Wij mogen alleen maar strikt op het terrein van België komen zonder daar ook maar 1 millimeter van af te wijken. Maar we moeten daar wel kranen kunnen plaatsen.”

Op dit ogenblik is op de Belgische site een 30-tal werknemers bezig, zowel van Belgische als van Italiaanse onderaannemers. Vorig week bezocht Leo Delcroix, commissaris van het Belgisch paviljoen, de site. “Het is wel een beetje klassiek dat je bij dergelijke werken vertraging oploopt”, weet Lenaerts. “Maar we zullen nu een tandje moeten bijsteken, er moet nog heel veel gebeuren die laatste drie maanden. Desnoods moet er met 100 man in shiften worden gewerkt.”

Voor Vanhout is de bouw van het Belgisch paviljoen een puur prestigeproject. “Wij doen dit niet om geld te verdienen maar willen dit commercieel benutten door een visitekaartje af te leveren”, besluit Bert Lenaerts. De kostprijs van het paviljoen is begroot op 6,5 miljoen euro. De Wereldtentoonstelling loopt van 1 mei tot 31 oktober 2015.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer