Securegate3

Vanroey.be helpt bij social distancing met Securegate

TURNHOUT – IT-specialist Vanroey.be heeft met Securegate een eigen systeem ontwikkeld om te beheren hoeveel mensen er in een ruimte binnen mogen en onder welke voorwaarden. Dat is uiteraard in tijden van corona een nuttig instrument. Vanroey.be werkte het systeem uit voor een groot cosmeticabedrijf in de Kempen, maar het systeem kan ook worden aangepast op maat van andere bedrijven en organisaties.

Corona heeft ons gedwongen op snel te schakelen op verscheiden vlakken om te kunnen voldoen aan de nieuwe veiligheidsregels, die op zich ook nog onderhevig zijn aan veranderingen. Vanroey.be heeft alvast een oplossing klaar voor ruimtes waar een beperkt aantal aanwezigen binnen mag. Securegate is een elektronische poort met aangepaste software daaraan gekoppeld om in- en uitgaand verkeer in een ruimte te regelen.

“Eigenlijk hebben we gekeken naar wat er al bestaan aan software en die gecombineerd en aangepast om oplossingen op maat uit te werken”, vertelt Nicolas Mertens van Vanroey.be. “In het geval van het cosmeticabedrijf gaat het om het regelen van het verkeer van en naar de kleedkamers voor werknemers die zich moeten omkleden. Als de werknemers nu de overkapte wachtzone binnenkomen, wordt hun badge uitgelezen. Op een scherm zien ze hun naam met daarbij een locatie verschijnen waar ze zich kunnen omkleden. Hun aanwezigheid in de kleedruimte wordt geregistreerd en van zodra die ruimte opnieuw beschikbaar is, wordt ze aan een volgende wachtende toegewezen.”

Volgens de makers is dit maar één voorbeeld van waarvoor Securegate kan dienen. Er zijn ook andere toepassingen mogelijk. “Je kan er ook detectiemiddelen aan verbinden om op die manier te weten hoeveel mensen op de werkvloer de juiste beschermende kledij aanhebben. Of je kan werken met verschillende QR-codes voor wie wel of niet op een werf moet zijn”, weet Nicolas Mertens. “Ik zie ook mogelijkheden voor bibliotheken. Daar is nu het aantal aanwezigen beperkt. Je zou zelfs kunnen monitoren hoe lang iemand in de bib zit.”

Daarbovenop laat het systeem toe om informatie te verzamelen. “In ons geval van de kleedkamers, kan je bijvoorbeeld ook gaan meten hoe lang de gemiddelde omkleedtijd is. Je kan er Excel aan koppelen om de data overzichtelijk in bij te houden. Het is heel modulair. Wij hebben nu een prototype. Hopelijk vindt het systeem zijn weg naar meerdere gebrukers.”