Vlaams minister Bart Tommelein kondigde aan dat wie een monument koopt om er zelf te gaan wonen, binnenkort niet langer 5 maar slechts 1% registratierechten betaalt. De maatregel mag rekenen op applaus van de vastgoedsector. “Zulke panden blijven nu makkelijk 5 jaar in de portefeuille zitten”, zegt CEO Roel Druyts van Hillewaere Vastgoed uit Turnhout.
Onder een ‘monument’ mag je meer verstaan dan een eeuwenoud pand met een rijke geschiedenis. Ook een huisje in een begijnhof, een watermolen, oud schoolgebouw of art-decovilla kan op de lijst van beschermde monumenten staan.
“Geregeld komen zulke panden in onze portefeuille”, vertelt Roel Druyts. “In sommige gevallen raken ze moeizaam verkocht. Zo staat bij ons bijvoorbeeld al 5 jaar een oud herenhuis in neoclassicistische stijl in Turnhout te koop. Een gemiddelde woning in dezelfde prijsklasse verandert na 6 à 12 maanden van eigenaar. Monumenten raken vaak moeilijk verkocht omwille van een hoge aankoopprijs en hoge renovatie- of onderhoudskosten.”
“Door de klassering vrezen potentiële kopers dat de kosten aanzienlijk hoger uitvallen dan bij een niet geklasseerde woning. Daarom juichen we nu het initiatief toe om de registratiekosten met 4% te verlagen.”
Vergunning aanvragen
Daarbij blijft het bij de renovatie zelf wel opletten, want je doet niet zomaar wat je wil.
“Voor een verbouwing moet je altijd een vergunning aanvragen”, zegt Druyts. “Wanneer je bijvoorbeeld de gevel of een open haard wil aanpakken, is het aangeraden om advies in te winnen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.”