Veel rookontwikkeling bij brand in recyclagebedrijf MRS © Marc Peeters

Veel rookontwikkeling bij brand in recyclagebedrijf MRS

Het heeft zaterdagavond gebrand in een bedrijfshal van het recyclagebedrijf MRS Recycling aan de Nijverheidsstraat in Oevel (Westerlo). Het vuur woedde in een loods met daarin een berg gemengd bouwafval. De brand op zich was vrij snel onder controle maar het nablussen nam flink wat tijd in beslag. Het smeulende afval moest met een bulldozer uit de hal gehaald worden.

Er was zaterdagavond niemand aan het werk bij MRS Recycling maar het branddetectiesysteem dat voortdurend een oogje in het zeil houdt was alert. “Rond 20.30u sloeg het systeem alarm en controle leerde dat er ook effectief een brand was”, weet bedrijfsleider Yves Maes. “Wellicht is alles begonnen met een kleine explosie. Wat dat precies was, weet ik niet. Welicht iets in het afval dat daar niet meteen thuis hoorde.”

De brand nam snel uitbreiding en ging gepaard met nogal wat rookontwikkeling. Brandweerploegen uit onder meer Geel, Mol, Herentals en Westerlo kwamen ter plaatse. Bij het aanrijden was vanaf de fly-over een oranje gloed zichtbaar. “De rook dreef vooral af in de richting van Geel-Punt” weet Carine Vercalsteren van de brandweerzone Kempen. “De buurtbewoners zijn opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden. We hebben ook meetploegen uitgestuurd om de rookontwikkelingen op te volgen.”

De rook bleek niet giftig te zijn maar omdat rook altijd schadelijk is bleef de waarschuwing gans de nacht van kracht. Automobilisten kregen het advies om de ventilatie uit te schakelen.

Rond 22u was het vuur onder controle. Om de rokende afvalberg te kunnen blussen en koelen was nogal wat water nodig. De brandweer zette meerdere tankwagens in die af en aanreden naar de Nijverheidsstraat om er opnieuw water in te slaan.

Bij MRS Recycling worden verschillende afvalstromen gescheiden en voor verdere verwerking doorgestuurd. In gemengd bouwafval zit onder meer hout, plastic, puin. Volgens de eerste vaststellingen zou de brandschade in de hal meevallen. Het dak is wel beschadigd. De waarde van het afval is uiteraard zeer beperkt. “We hopen alleszins zo snel mogelijk opnieuw van de loods gebruik te kunnen maken”, zegt de bedrijfsleiding. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

MRS staat voor Maximum Recycling Solutions. De site aan de Nijverheidsstraat in Oevel is een afvaldepot waar bedrijven en particulieren hun afval kunnen aanbieden.