Nieuws Kempen Vergunning voor bouw van warenhuis Okay weer naar af: “De bouwwerken liggen stil”

Vergunning voor bouw van warenhuis Okay weer naar af: “De bouwwerken liggen stil”

De omtrek van het gebouw is ondertussen zichtbaar. Foto: Marc Peeters

Vergunning voor bouw van warenhuis Okay weer naar af: “De bouwwerken liggen stil”

VORSELAAR – De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de omgevingsvergunning voor de bouw van een Okay-warenhuis in de Nieuwstraat in Vorselaar, afgeleverd door het provinciebestuur, voor de tweede maal vernietigd.” De bouwwerken waren ondertussen gestart maar liggen nu stil”, weet de schepen van Ruimtelijke Ordening van de gemeente Vorselaar Mizel Gebruers (ActieV). De bal ligt nu weer in het kamp van de provincie.

Het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen bereikte een paar dagen geleden het gemeentehuis van Vorselaar. “De raad is van mening dat de provincie bij het afleveren van de vergunning een aantal factoren onvoldoende gemotiveerd heeft”, legt Mizel Gebruers uit. “De provincie moet het huiswerk dus opnieuw maken en heeft daarvoor drie maanden de tijd.” Als er straks opnieuw een vergunning wordt afgeleverd, kunnen tegenstanders deze beslissing opnieuw betwisten.

Het Okay-verhaal krijgt daarmee de allures van een soap. De bal ging aan het rollen in 2019. Okay kreeg na beroep een omgevingsvergunning van de provincie, maar die werd in 2021 door de Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigd. Een nieuwe aanvraag leidde tot een nieuwe vergunning en een nieuwe betwisting. Enkele buurtbewoners stellen zich vragen bij de ruimtelijke draagkracht van de omgeving en de toename van het verkeer.

Bouw start

Begin dit jaar leek alles plots in een stroomversnelling terecht te komen. Okay beschikte toen over een omgevingsvergunning en de hangende procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen hield geen verbod in om ondertussen toch al aan slag te gaan. Dit effectief doen, was natuurlijk niet zonder risico.

“De bouwheren hebben de bestaande woning op het perceel gesloopt en bomen gerooid”, vertelt Gebruers. “Daarna is gestart met de bouw van de winkel, een constructie in beton. De contouren zijn ondertussen al goed zichtbaar. De werken zijn stilgevallen nadat er door het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen plots geen omgevingsvergunning meer was.”

Het gebouw staat achteraan op het perceel. Foto: Marc Peeters

Het dossier kan nu opnieuw alle kanten uit. De nieuwe ontwikkelingen gaan er alleszins voor zorgen dat de bouw maanden vertraging oploopt. “En dat is niet alleen minder goed nieuws voor de initiatiefnemers, maar ook voor de mensen die echt wel zitten te wachten op een nieuwe buurtwinkel aan deze kant van Vorselaar”, zegt Mizel Gebuers. “We gaan de volgende dagen bekijken of de werf op een veilige manier werd achtergelaten nu de bedrijvigheid toch een tijdje zal stilliggen.”

Met de bouw van de buitenmuren is de geplande winkel voor de buurtbewoners ondertussen wel veel meer zichtbaar geworden. De bezorgdheid in de buurt voor mogelijke overlast, zoals verkeer en lawaai, neemt hierdoor toe. Volgens de gemeente blijft de tegenstand afkomstig van enkelingen en zijn er voldoende voorzorgsmaatregelen in de bouwvoorwaarden opgenomen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.