Colruyt Group Foto: BELGA

Verkoop Parkwind duwt jaarwinst Colruyt boven miljard euro

De Colruyt Group heeft in het voorbije boekjaar, dat liep tot eind maart, een nettowinst geboekt van 1,05 miljard euro. Dat is vooral te danken aan een eenmalige meevaller van 678 miljoen euro uit de verkoop van de offshore windenergieactiviteiten (Parkwind), zo heeft de groep uit Halle, met winkels als Colruyt, Okay en Bio-Planet, dinsdag nabeurs bekendgemaakt.

Uitgezonderd de eenmalige effecten realiseerde de groep een nettowinst van 357 miljoen euro, tegen 201 miljoen euro het boekjaar ervoor. De operationele winst (ebit) nam toe tot 470 miljoen euro, goed voor een operationelewinstmarge van 4,3 procent (tegen 2,9 procent het jaar voordien). De omzet ging 11,9 procent hoger tot ruim 10,8 miljard euro.

CEO Stefan Goethaert zegt tevreden terug te blikken. “In een blijvend uitdagende en zeer concurrentiële context zijn we erin geslaagd significant betere resultaten neer te zetten dan vorig jaar.” Het marktaandeel van de winkelformules Colruyt, Okay en Spar nam toe tot 32,1 procent, tegen 30,5 procent in het boekjaar 2022-2023. De raad van bestuur stelt een brutodividend voor van 2,38 euro per aandeel (waarvan 1 euro al als interimdividend werd uitgekeerd).

Wat het huidige boekjaar betreft, verwacht de groep dat “de sterke competitiviteit op de Belgische retailmarkt zich zal voortzetten”. Zelfstandige winkeluitbaters zijn vaker open op zondag, de prijs- en promodruk houdt aan en het marktaandeel staat onder druk, klinkt het onder meer. Colruyt Group verwacht de winstcijfers van het voorbije boekjaar te evenaren (uitgezonderd eenmalige effecten en verkochte activiteiten).

“De groep blijft inzetten op groei over alle activiteiten heen (onder andere door de integratie van eerdere acquisities, door expansie en door doelgerichte opportuniteiten), op processen en de beheersing van haar operationele kosten”, luidt het.

Er waren de laatste tijd heel wat veranderingen bij de groep. Er was niet alleen de verkoop van Parkwind aan de Japanse energiemaatschappij JERA; ze verkocht ook de speelgoedwinkelketen Dreamland, de babywinkelketen Dreambaby en de DATS 24-tankstations. Anderzijds werden in België 54 Match- en Smatch-winkels overgenomen en was er in Frankrijk de overname van voedingsdistributeur Degrenne Distribution.

Colruyt Group herbergt nog activiteiten als de online apotheek Newpharma, fitnessketen Jims, fietswinkelketen Bike Republic, The Fashion Society (met kledingwinkelketen ZEB), en groothandels- en foodservice-activiteiten.