Kledingzaken kunnen tot de helft besparen op hun energiefactuur en dat door de bestaande verlichting te vervangen door energiezuinige led.. Tot die conclusie komen studenten van Thomas More uit Geel na een onderzoek bij 18 kledingwinkels in de Kempen.
Het onderzoek kadert binnen de actie Kempen2020 van IOK die tot doel heeft de CO2-reductie in de regio fors omlaag te brengen. De voorbije 2 jaar namen de studenten Energietechnologie al andere sectoren onder de loep en dit jaar kwam de kledingsector aan bod.
Tot 1.000 euro per maand
In de kledingwinkels blijkt de verlichting gemiddeld 62% van het stroomverbruik voor haar rekening te nemen en is daarmee de grootste energievreter. “Die verlichting is dikwijls overgedimensioneerd en er worden vaak nog lampen met een hoog energieverbruik en een hoge warmteproductie gebruikt”, zegt projectbegeleider Lien Mertens. “Die hoge warmteproductie leidt tot comfortklachten bij de werknemers, dus moet de airco heel wat overuren draaien en dat drijft de energierekening dan weer 10% hoger. Het correct dimensioneren en sturen van de verlichting en kiezen voor energiezuinige verlichting kan de rekening met 35 tot 50% doen zakken en het werkcomfort verbeteren.”
De studenten wijzen erop dat in een huurpand in een stadscentrum de energetische infrastructuur niet altijd up-to-date is, wat leidt tot een hogere energierekening. “De huisbaas maakt zich meestal geen zorgen over de structurele meerkost aan verlichting, verwarming, ventilatie en koeling waardoor de uitbater elke maand een hoge energiefactuur moet betalen”, aldus nog Lien Mertens. “Die meerprijs bedraagt makkelijk 500 tot 1.000 euro per maand en dat is toch een serieuze hap uit de winst.”
De opleiding Energietechnologie werkt dan ook aan een eenvoudige energiegids voor handelszaken met tips & tricks om de kwaliteit van de infrastructuur te evalueren en te verbeteren.