Nieuws Kempen VH Auctions houdt binnenkort stockverkoop van failliete uitgeverij Kramat

VH Auctions houdt binnenkort stockverkoop van failliete uitgeverij Kramat

VH Auctions houdt binnenkort stockverkoop van failliete uitgeverij Kramat

WESTERLO/TEMSE – Zoals u eerder via Made In Kempen kon vernemen, heeft de ondernemingsrechtbank in Turnhout uitgeverij Kramat in Westerlo failliet verklaard. De curatoren hebben ondertussen veilingkantoor VH Actions uit Temse aangetrokken om hen te ondersteunen bij de afwikkeling van dat faillissement. Kramat had nog een grote stock aan nieuwe boeken, die binnenkort worden geveild.

Bij het inleiden van het faillissement van uitgeverij Kramat, heeft de ondernemingsrechtbank in Turnhout Paul Van Rompaey en Niels Feytons aangesteld als curatoren. Zij hebben VH Auctions geëngageerd om de afwikkeling van het faillissement in goede banen te leiden. VH Auctions is een erkend internationaal online veilingkantoor met kantoren en magazijnen in Temse. “Bij Kramat zijn we op dit moment bezig met een inventarisatie in functie van een verkoop of overname”, vertelt Kurt Van Hunsel van VH Auctions. “De uitgeverij heeft nog een grote voorraad boeken, zo’n 20.000 tot 30.000 van diverse auteurs, waaronder ook bekende zoals Marc de Bel en Herman De Jonghe. Die zullen we te koop aanbieden.”

Verkoop in fasen

Kramat gaf vooral jeugd- en misdaadromans uit. VH Auctions zal eerst bij de auteurs horen of die nog partijen van hun boeken willen aankopen. “In een volgende fase zoeken we naar een koper binnen de boekenwereld. Daarna worde de boeken aangeboden aan het brede publiek”, weet van Hunsel. “De curatoren zijn ook nog op zoek naar een overnemer voor Kramat, maar dat is niet evident in deze coronatijd. Datzelfde klimaat is waarschijnlijk ook wat de uitgeverij heeft genekt. De boekenbeurs is bijvoorbeeld geannuleerd. Dat is normaal het hoogtepunt van het jaar voor een uitgeverij. Ook de kleinere beurzen zijn weggevallen. Eerder dit jaar waren tijdens de lockdown de winkels al maandenlang gesloten. Als je dan als uitgeverij al niet veel reserve hebt, dan wordt het moeilijk om te overleven. Dat was ook zo voor Kramat, dat het al verscheidene jaren lastig had om als kleine speler overeind te blijven naast de grote uitgeverijen.”

Wanneer er dus geen overnemer voor uitgeverij Kramat is gevonden, start de verkoop van boeken en daarna ook de inboedel van het bedrijf. “Het ligt nog niet precies vast hoe dat zal verlopen. Dat gebeurt in overleg met de curatoren”, licht Kurt van Hunsel toe. “Normaal gezien zullen de goederen online worden geveild. Maar het ligt bijvoorbeeld nog niet vast of de boeken vanuit Westerlo worden verkocht, of eerst naar onze magazijnen in Temse worden gebracht. Hoe dan ook zal dit niet lang meer duren. In de loop van de komende weken wordt de verkoop wel opgestart.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.