Postelse boeren voeren actie Foto: AF

Vier Postelse bedrijven voeren actie tijdens infomarkt

Postelse land- en tuinbouwers voerden dinsdagavond symbolisch actie aan Ecocentrum De Goren in Mol. Daar organiseerde de provincie Antwerpen een infomarkt over haar PRUP Kempense Meren II. “We willen duidelijk maken dat de provincie een stap te ver gegaan is.”

Ten gevolge van dit PRUP verdwijnt 189 ha herbevestigd agrarisch gebied in Mol-Postel om de verdere zandontginningen door Sibelco in het gebied mogelijk te maken. In totaal worden hierdoor vier Postelse land- en tuinbouwbedrijven getroffen. Dat zijn Franken Agro (aardappelen en gazon), Eerdekens-Clemens (melkvee en akkerbouw), Van Den Borne M&L (aardappelen) en Lenaerts-Roes (fruit).

“Voor ons bedrijf gaat het concreet om 41 ha huiskavel”, legt Marc Van Den Borne uit. “Ik krijg daarvoor wel ruilgrond, maar die is verder van het bedrijf gelegen. In het kader van het milieu en duurzaamheid is dat dus zeker geen ideale oplossing.”

Samen met tien collega’s voerde Marc Van Den Borne actie. Dat deden ze zeven jaar geleden ook al tijdens de eerste infomarkt over het PRUP. De land- en tuinbouwers stelden hun tractoren strategisch op voor de ingang van het ecocentrum. Zo kregen bezoekers van de infomarkt een duidelijk zicht op de borden met grieven van de protesterende boeren.

Marc Van Den Borne. Foto: AF

“We voeren eerder symbolisch actie, we gaan zeker geen amok maken en we vertrekken ook meteen van zodra de infomarkt is afgelopen. Als mensen ons vragen willen stellen, mag dat uiteraard en we zullen er ook netjes op antwoorden. We willen gewoon duidelijk maken dat de provincie een stap te ver gegaan is.”

Lees ook: Zilvermeer definitief gered, Sibelco laat witzandwinning in recreatiedomein los

Vooral de manier waarop de provincie de afgelopen dagen communiceerde over het PRUP is bij de Postelse land- en tuinbouwers in het verkeerde keelgat geschoten. “Ik ben heel erg geschrokken toen gedeputeerde Jan De Haes vorige week meldde dat het PRUP al goedgekeurd was, terwijl het openbaar onderzoek nu pas loopt en er hier een infomarkt gehouden wordt”, verklaart Marc Van Den Borne. “Blijkbaar zijn alle afspraken rond, behalve met ons. We hebben nochtans negen jaar lang mee aan de tafel gezeten. De prioriteiten van de provincie zijn alvast erg duidelijk: het Zilvermeer staat op één en Sibelco op plaats twee. De landbouw wordt als pasmunt gebruikt.”

Het openbaar onderzoek PRUP Kempense Meren II loopt nog tot 4 april. Meer info hierover is terug te vinden via www.provincieantwerpen.be/PRUPkempensemerenII