Nieuws Kempen Voka: al 3 miljard schade voor bedrijven in Kempen – Mechelen

Voka: al 3 miljard schade voor bedrijven in Kempen – Mechelen

Voka: al 3 miljard schade voor bedrijven in Kempen – Mechelen

Volgens Voka – Kamer van Koophandel Kempen en Mechelen is de economische schade door het coronavirus in een week tijd toegenomen van 1,2 naar 3 miljard euro. Vooral door gedwongen sluitingen of door bedrijven die bijna volledig stilvallen.

Dat is de conclusie die Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen trekt na een nieuwe bevraging bij 245 bedrijven. “Om de economie te redden moeten we aan de slag blijven. We vragen daarom een prestatiepremie van 150 euro voor wie gaat werken”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder.

Nu al ervaart 85 procent van de bevraagde bedrijven een omzetdaling. Een week geleden was dat nog 78 procent. Eén op de drie bedrijven ziet de omzet met 75 procent of meer dalen.

De belangrijkste redenen van de omzetdaling:

  • 48 procent ziet verkoop volledig of deels wegvallen
  • 20% van de bevraagde bedrijven moet geheel of gedeeltelijk sluiten
  • 20% krijgt te weinig goederen toegeleverd en kan niet meer verder
  • 18% kan de social distancing niet garanderen en moet geheel of gedeeltelijk toe
  • 13% kampt met een plots personeelstekort en kan niet verder
  • 14% heeft geen omzetdaling

“Voor bedrijven in de regio Mechelen gaat het om 1,3 miljard euro, voor ondernemingen in de Kempen zal de 1,7 miljard schade bedragen tegen eind april”, zegt Tom Laveren.

“Waar we aan het begin van de financiële crisis in 2008 een terugval zagen van 3,7%, verwachten we nu eerder een inzinking van 13%. Na juni zal er hopelijk wel herstel zijn, ook met dank aan de getroffen maatregelen van de verschillende regeringen. Maar dit zal niet voldoende zijn om het verlies uit te vlakken. De diepe recessie in de eerste jaarhelft kan de economie met 7% doen krimpen over heel 2020. Daardoor is deze coronacrisis drie keer erger dan de financiële crisis in 2008 en 2009. We weten ook nog niet zeker of er nog nieuwe corona-golven bijkomen en in welke mate dit andere delen van de wereld zal aantasten.”

Al meer dan de helft van de bevraagde ondernemingen heeft tijdelijke werkloosheid voor het personeel aangevraagd. Over twee weken zal dat 70 procent van de bedrijven zijn.

Aan de slag blijven

Toch tonen bedrijven dat ze robuust zijn. “Zo’n 20 procent kan 3 tot 6 maanden verder dankzij de nieuwe regeling van de banken, zonder in liquiditeitsproblemen te komen. Ook dat is een belangrijk signaal. We moeten aan de slag blijven als we corona geen kans willen geven”, zegt Tom Laveren.

Voka wijst erop dat er nog drie bijsturingen nodig zijn.

  • Er moet een gewaarborgd inkomen zijn bij ziekte: 8 op de 10 bedrijven met personeelstekorten zien meer ziektebriefjes toekomen. Het is belangrijk dat de overheid de eerste maand gewaarborgd inkomen op zich neemt
  • Er is een prestatiebonus nodig van 150 euro voor werknemers die zich op de werkvloer begeven: zo krijgt niet alleen wie zonder werkt valt er 150 euro bij, maar ook wie werkt
  • Er moet ook een flexiregeling komen: wie tijdelijk zonder werk valt, moet tijdelijk ergens anders aan de slag kunnen. Bovenop hun werkloosheidsuitkering, kan er dan een vergoeding komen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.