IOK Volvo Trucks Center Olen Chauffeurs Raf Verdonck en Eric Nys van IOK Afvalbeheer kregen symbolisch de sleutels van hun nieuwe rijdende werkplek overhandigd door Pieter Thienpont van Volvo Trucks Belgium en accountmanager Stijn Van den Bulck van Volvo Trucks Center in Olen. — © Hans Otten

Volvo Trucks Center Olen laat IOK Afvalbeheer elektrisch rijden

Dagelijks stuurt IOK Afvalbeheer drie vrachtwagens langs de recyclageparken om het wit- en bruingoed op te halen. Twee van die trucks zijn nu vervangen door een elektrische vrachtwagen, dat is goed voor een intercommunale een primeur in Vlaanderen.

Chauffeurs Raf Verdonck en Eric Nys van IOK Afvalbeheer kregen symbolisch de sleutels van hun nieuwe rijdende werkplek overhandigd door Pieter Thienpont van Volvo Trucks Belgium en accountmanager Stijn Van den Bulck van Volvo Trucks Center in Olen. Want IOK Afvalbeheer ruilt hun vertrouwde vrachtwagens op diesel in voor elektrisch aangedreven batterijen. Daarmee doen ze dagelijks hun ronde langs de 27 Kempense recyclageparken om de afgedankte elektrische en elektronische apparaten – ook bekend als het wit- en bruingoed – op te halen en naar het regionale overslagcentrum op Lammerdries in Olen te voeren. Per camion zamelen ze zo dagelijks gemiddeld liefst 2,3 ton aan toestellen in. De derde vrachtwagen op diesel wordt voorlopig niet vervangen. Maar met de aankoop van de Volvo FL1 trucks, die elk zowat 32.000 kilometer per jaar afleggen, bespaart IOK Afvalbeheer alleszins 22 ton aan CO2-uitstoot.

Aan de aankoop is heel wat studiewerk en zelfs proefgebruik van enkele weken voorafgegaan. “De initiële investeringskosten van een elektrische vrachtwagen zijn natuurlijk hoger, maar door de lagere operationele kosten qua onderhoud en brandstof, rekenen we op termijn op een globaal vergelijkbare economische kost. Omdat de elektrische vrachtwagens vanwege de batterijen ook zwaarder zijn, is goed gekeken dat ze hetzelfde laadvermogen hebben als de voorgaande voertuigen”, zegt directeur Paul Macken van IOK Afvalbeheer. IOK is overigens de eerste intercommunale die met dergelijke elektrische trucks rijdt.”