De oprichting van Adelta werd bezegeld in aanwezigheid van minister Demir. Foto: Joris Herregods De oprichting van Adelta werd bezegeld in aanwezigheid van minister Demir. Foto: Joris Herregods

Watermaatschappij Pidpa legt gesprekken stil over fusie met Water-Link: “Er is onvoldoende vertrouwen”

De watermaatschappij Pidpa legt de gesprekken met de watermaatschappij Water-Link stil of ‘on hold’. Er is onvoldoende vertrouwen in de Antwerpse partner en te veel onzekerheid over de toekomst van het Pidpa-personeel. Het is uitgesloten dat op 1 januari de fusiemaatschappij Adelta van start zal gaan.

De watermaatschappijen Pidpa en Water-Link beklonken op een mooie nazomerdag midden september nog de fusie aan de oever van de Schelde. Dit was in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De nieuwe watermaatschappij voor heel de provincie Antwerpen kreeg de naam Adelta.

Na iets meer dan twee maanden is er een kink in de kabel ontstaan bij de technische bespreking van de fusie. De raad van bestuur van Pidpa beslist om de gesprekken met Water-Link stil te leggen. “Er is op dit moment een onvoldoende vertrouwensbasis om tot een constructieve samenwerking te komen op basis van gelijkwaardigheid, in het belang van de klanten, de medewerkers en de aangesloten steden en gemeenten”, klinkt het.

Pidpa-voorzitter Mieke Van den Brande is voorzichtig over de juiste redenen achter deze beslissing. Eén ding is wel duidelijk. Adelta zal op 1 januari niet kunnen starten.

“Wij hebben ons als Pidpa steeds constructief opgesteld en in alle openheid de besprekingen gevoerd”, zegt Van den Brande. “Alleen merken we dat niet aan de zijde van Water-Link. De communicatie wordt eenzijdig vanuit Water-Link gevoerd. De stad Antwerpen geeft als hoofdaandeelhouder alleen maar bevelen over wat er moet gebeuren. Dit gaat in tegen het principe van een gelijkwaardig partnerschap, zoals in het akkoord over de fusie is vastgelegd. Bovendien zijn er te weinig zekerheden voor onze 764 personeelsleden binnen de nieuwe maatschappij.”

Het tijdelijk stopzetten van de fusiewerkzaamheden heeft geen impact op de dienstverlening van Pidpa vandaag benadrukt de voorzitter.

Hoe lang de gesprekken gaan stilliggen is niet duidelijk. Van den Brande kan ook niet zeggen wat ze nu juist verwacht van Water-Link. “Er is geen harde deadline”, zegt de Pidpa-voorzitter. “Het is moeilijk onder woorden te brengen wat we nu van Water-Link verwachten. Voor ons is het belangrijk dat het vertrouwen wordt hersteld en we daadwerkelijk tot een gezonde samenwerking komen in gelijkwaardig partnerschap.”

Er zit een haar in de boeter tussen Water-Link-voorzitter André Gantman en Pidpa-voorzitter Mieke Van den Brande. — © Jeroen Hanselaer

Water-Link-voorzitter André Gantman zegt van zijn stoel te vallen. Hij moest het bericht op de website van Gazet van Antwerpen lezen. “Ik weet ook niet wat er aan de hand is, want ik ken de daadwerkelijk inhoud van de beslissing van Pidpa niet”, zegt Gantman. “Het is ook merkwaardig, want er lopen geen noodzakelijke gesprekken meer over de fusie. Pidpa en Water-Link hebben dit al goedgekeurd en de statuten van de nieuwe watermaatschappij zijn al ondertekend door de minister. Wat Pidpa nu doet, is zeer merkwaardig.”

De fusie van de Antwerpse watermaatschappijen kent ondertussen een hobbelig parcours. Zo was er in april dit jaar koudwatervrees ontstaan binnen Water-Link over de fusie met Pidpa. Bij enkele N-VA-bestuursleden ontstonden er twijfels over het akkoord. Ze vreesden dat Antwerpen macht zou verliezen binnen een grote provinciale watermaatschappij. Dit werkte op een bepaald moment danig op de zenuwen bij Pidpa.

Uiteindelijk werden de plooien glad gestreken en gaven beide raden van bestuur groen licht met dan de plechtige ondertekening in september van het akkoord over de oprichting van de watermaatschappij Adelta. Dit bedrijf zou dan aan meer dan 1.850.000 inwoners uit de 69 steden en gemeenten in de provincie Antwerpen van drinkwater voorzien. Daarnaast beheert het de rioleringen in 52 gemeenten.