Frans Van Tilborg Miko Frans Van Tilborg, CEO van de Miko-groep. Foto: Joren De Weerdt

Wereldprimeur: Miko gaat bonen branden op windenergie

Miko Koffie stapt in een flagship onderzoeksproject met het in Duitsland gevestigde Probat, wereldwijd marktleider voor koffiebranderijen en -machines. Het doel is om koffie elektrisch te branden met de windturbine van Miko. Het zal wereldwijd de eerste in zijn soort zijn. De brander wordt ook compatibel met waterstoftechnologie.

Expertteams van Probat en Miko bundelen hun krachten om te komen tot best practice op het gebied van duurzaam branden. Duitse engineering en Belgische gastronomische verfijning zullen de gouden combinatie zijn om het perfecte kopje koffie te creëren uit een branderij die wordt aangedreven door een windturbine in de nieuwe fabriek van Miko. In tegenstelling tot de bestaande elektrisch aangedreven specialty koffiebranders zal dit vlaggenschip meerdere tonnen koffie per uur kunnen branden, waarbij gebruik wordt gemaakt van 100% groene windenergie.

Regenwoud

Miko Koffie heeft er altijd naar gestreefd een koploper te zijn op het gebied van duurzame ontwikkeling. CO2-reductie was altijd de kern van haar strategie. Uit de inkomsten van haar duurzame koffiemerk Puro kocht Miko zo’n 750.000.000 m2 regenwoud aan, en dit aantal blijft groeien. Regenwouden staan ​​bekend als ‘de longen van de aarde’ en absorberen talloze tonnen CO2.

Probat is niet alleen koploper op het gebied van engineering, duurzaam bedrijfsbeheer in al zijn aspecten is ook een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie. Het kan al jaren volledig elektrisch aangedreven modellen aanbieden. Nu wil Probat nog een flinke stap verderzetten en de uitdaging aangaan om een ​​koffiebranderij te creëren die door wind kan worden aangedreven. Erg complex, omdat het research team een uitgebreid multifactorieel AI-gebaseerd Energy Management System (energiebeheersysteem) zal moeten ontwikkelen.

Brandertechnologie

Probat werkt al jaren aan het vervangen van fossiele brandstoffen. Na de introductie van elektrisch aangedreven specialty branders, ontwikkelde het bedrijf zijn gepatenteerde waterstofcompatibele brandertechnologie. Het goede nieuws is dat de nieuwe brander van Miko op waterstof kan worden aangepast, een belangrijke troef zodra de aanvoerroutes van waterstof efficiënter worden.

Frans Van Tilborg, CEO van de Miko-groep: “We zijn bijzonder trots om de krachten te bundelen met Probat aan dit zeer boeiende project. Als een meer dan 200 jaar oud bedrijf willen we voorop blijven lopen, ons voorbereiden op de volgende generaties en ons steentje bijdragen aan alle uitdagingen waarmee Moeder Aarde te maken zal krijgen.

“We ervaren momenteel een sterke vraag van onze klanten naar branders op alternatieve energiebronnen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Na de ontwikkeling van onze kleine elektrische specialty branders, willen we nu samen met Miko de uitdaging aangaan om te bewijzen dat groene energie, waaronder ook windenergie, ook een optie is voor koffiebranderijen met een hoge capaciteit,” voegt Wim Abbing, CEO van Probat, eraan toe.