“Werken moet meer lonen”, vertelt MR-voorzitter bij Voka Mechelen-Kempen

GEEL - Het hoeft geen betoog dat ondernemers ongerust zijn vanwege de stijgende energie-, materiaal- en personeelskosten. Is onze overheid zich daarvan wel voldoende bewust? Is er wel sprake van enige sense of urgency? Voka Mechelen-Kempen nodigde MR-voorzitter George Louis Bouchez uit voor een confrontatie met een selecte groep ondernemers.

George-Louis Bouchez neemt geen blad voor de mond en dat deed hij ook niet in het Vokakantoor in Geel, waar hij een groep ondernemers uit de Kempen en uit de Mechelse regio ontmoette. “De oorlog in Oekraïne heeft onze huidige zwaktes niet veroorzaakt, maar wel blootgelegd. Onze regeringen hebben al twintig jaar geen energiestrategie meer.”

Hij vertelde de ondernemers, niet voor het eerst overigens, dat hij een koele minnaar van hernieuwbare energie is. “Denemarken heeft de meeste hernieuwbare energie, maar ook de grootste CO2-uitstoot, want het land heeft gascentrales nodig als back-up. Wat hebben we dus nodig? Een mix van kernenergie en hernieuwbare energie.”

Meer realisme

Bouchez pleit voor een realpolitiek. “Ja, er zijn problemen met de mensenrechten in Qatar. Moeten we daarom niemand naar het WK voetbal in dat land sturen? Denk je echt dat alle andere landen ter wereld denken zoals wij?”

Slechts een dertigtal landen in Europa heeft volgens de MR-voorzitter te kampen met hoge energiekosten. “Iedereen deelde in het verlies dat door de wereldwijde covidcrisis werd veroorzaakt, maar dat gaat nu niet op. We zitten niet meer in een bevoorrechte positie.”

 

‘The Chamber’ heet het besloten event van Voka Mechelen-Kempen dat MR-voorzitter George-Louis Bouchez ontving.

Ook de discussie over tewerkstelling ging Bouchez niet uit de weg. “Waarom vinden we geen personeel? Het is een kwestie van mentaliteit. In West-Vlaanderen werken drie keer meer Fransen dan Walen. In Frankrijk verliezen werkzoekenden na achttien maanden hun recht op werkloosheidssteun. Ik woon in Bergen in een straat met vooral sociale woningen. De bewoners betalen niet meer dan 30% van hun inkomen voor de huur, ze krijgen gratis openbaar vervoer en goedkope kinderopvang. Hoe kunnen we deze mensen dan motiveren om te gaan werken?”

“Onthoud dit: er is geen gelukkige samenleving zonder werk. Daarom zijn op dit ogenblik voor onze overheid slechts twee dingen van belang: beheers de energiekost en zorg dat mensen gaan werken, want werk is de motor van de vooruitgang. Al de rest is voor de praatbarak.”

Dringt het door dat het dringend is?

Voelt de Wetstraat wel dat bedrijven dreigen te worden stilgelegd? Is de acute situatie wel voldoende doorgedrongen in Brussel? Is er wel voldoende leiderschap? Een van de ondernemers formuleerde het zo: “We zijn allemaal aandeelhouders van België, dus we verwachten leiderschap.” Volgens George-Louis Bouchez zouden de politici beter moeten luisteren naar de ondernemers. En meer durf tonen om met de internationale ondernemingen die ons gas en elektriciteit moeten leveren, in overleg te gaan. “We zijn sterk onder de zwakken en zwak onder de sterken. We moeten meer op tafel kloppen en sneller beslissingen nemen”, geeft de MR-voorzitter toe.