stockfoto telewerk Voka Kempen

Werkgevers reageren ontgoocheld op verplicht telewerk

Nu duidelijk is welke extra maatregelen het Overlegcomité oplegt in de strijd tegen corona, worden ook de gevolgen stilaan duidelijk. Voornamelijk de werkgeversorganisaties reageren ontgoocheld. Voka Mechelen-Kempen en Unizo zijn niet te spreken over de beslissing van de regering om telewerken te verplichten.

"72 procent van de ondernemingen in Mechelen en Kempen past al maanden intensief thuiswerk toe. Die afspraken zijn op maat gemaakt. Een algemene verplichting opleggen is zinloos. Het toont een groot gebrek aan vertrouwen tussen politici en werkgevers", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Ook Unizo is teleurgesteld en reageert net als Voka ook bijzonder kritisch op de daaraan gekoppelde registratietool. "Die zal  nog maar eens tot extra rompslomp leiden voor onze ondernemers en niets zal bijdragen de oplossing", benadrukt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. Hij doet een bijzondere oproep aan iedereen. "Blijf vooral NIET in uw kot, maar blijf shoppen, blijf genieten van horeca en andere diensten, blijf ondernemen, ... Het kan nog altijd op een veilige manier mits het hanteren van een aantal elementaire hygiëneregels, en het is levensbelangrijk voor onze ondernemers en economie."

Nachtleven trekt aan alarmbel

Amper anderhalve maand waren ze opnieuw open na een sluiting van meer dan 18 maanden, maar het ziet er opnieuw niet goed uit voor de nachtclubs.

In een gezamenlijk statement stellen zo'n 40 Belgische nachtclubs dat deze verstrengde maatregelen (covid safe ticket EN mondmasker of sneltest aan de ingang) neerkomt op sluiting zonder de sluiting op te leggen. Ze eisen nu dringend financiële steun om het hoofd boven water te houden. Een aantal clubs zouden tegen deze beslissing trouwens naar de Raad van State trekken.