Bij de IJsboerke-fabriek in Kasterlee staakte het personeel A Werknemers van de vroege shift voor de fabriek van IJsboerke. — © DE ROO PATRICK

Werknemers IJsboerke teleurgesteld over uitblijven koopkrachtpremie: “Ze verwachten 100% inzet, maar we krijgen 0% respect terug”

Bij de IJsboerke-fabriek in Kasterlee staakte het personeel op woensdagochtend voor de fabrieksdeuren, samen met de vakbonden ABVV en ACV. Leen Huybrechts van ACV Voeding en Diensten legt het probleem uit: “IJsboerke is een van de grote bedrijven die weigert de koopkrachtpremie van 250 euro te betalen, ondanks de sectorafspraken.”

Volgens Leen Huybrechts is IJsboerke, net als andere winstgevende werkgevers, verplicht deze premie aan het personeel te betalen. “Volgens het sectorakkoord voldoet IJsboerke aan alle eisen om de koopkrachtpremie te betalen.” De opkomst bij de staking is groot, en het personeel voelt zich onvoldoende gewaardeerd. Jonas Jacobs, operator en lijnverantwoordelijke bij IJsboerke, sloot zich als vakbondsafgevaardigde aan bij de actie: “Sinds 2016 werk ik hier, maar er is weinig waardering. We hopen dat onze werkgever eindelijk wat appreciatie toont.”

Van de 300 werknemers zijn er al 70 van de eerste shift aan het staken. Connie Prinsen, bijna 40 jaar in dienst en aangesloten bij vakbond ABVV, merkt op dat de fabriek door renovaties niet op volle capaciteit draait. “Er is minder personeel door verbouwingen. Anders zou het hier nog veel drukker zijn.”

Gebrek aan waardering

Dit is niet het eerste conflict tussen het personeel en IJsboerke. Leen zegt dat het gebrek aan appreciatie al jaren aan de gang is. “Deze premie is de druppel, maar we merken al jaren dat er weinig waardering is. Met een winst van 4 miljoen euro kunnen ze makkelijk 250 euro per persoon uitkeren, dat zou neerkomen op 1,5% van de totale winst.”

Personeel IJsboerke voor de fabriek. — © DE ROO PATRICK

Jonas Jacobs bevestigt dat het een probleem van de laatste jaren is. “De naamsbekendheid komt mede door ons, maar de waardering ontbreekt. We krijgen geen dankjewel, zelfs niet nu de schulden zijn gedaald. Je voelt je vaak echt een nummer.”

Connie is ontevreden over het gebrek aan respect. “Naar buiten toe lijkt IJsboerke goed, maar mensen weten niet wat er achter deze muren gebeurt. Ze verwachten 100% inzet van ons, maar we krijgen 0% respect terug, en het ziekteverzuim is nog nooit zo hoog geweest.”

Onderhandelen

Volgens Jonas staat het overgrote deel van het personeel achter de staking, waardoor de hele fabriek platligt. De directie heeft inmiddels kort gereageerd met de volgende verklaring van Hendrik Colpaert, managing director: “Als bedrijf begrijpen en respecteren we het recht van onze medewerkers om hun standpunt kenbaar te maken, inclusief het gebruik van het stakingsrecht. We nemen de zorgen van onze medewerkers serieus en blijven voortdurend in dialoog met de sociale partners. Een verschil in interpretatie van het sectorakkoord ligt aan de basis van de huidige situatie.”

Zolang de werkgever niet bereid is om tot een akkoord te komen, zal het personeel doorgaan met de actie. Leen Huybrechts benadrukt: “De bal ligt nu in hun kamp.” Het is onzeker of er snel een oplossing komt, en de kans is groot dat het personeel morgen (donderdag, red.) opnieuw voor de deuren staat met een stakingsbereidheid. Connie is vastberaden: “Ik blijf zeker doorstaken. Ik doe dat niet voor mijn plezier, maar dit kan zo niet verder.”

Eerder kondigden de vakbonden aan dat er tijdens de eindejaarsperiode waarschijnlijk meer stakingen zouden plaatsvinden, vooral in de voedingssector.