Nieuws Kempen “Wie bouwplannen heeft, wacht beter niet”

“Wie bouwplannen heeft, wacht beter niet”

“Wie bouwplannen heeft, wacht beter niet”

HERENTALS – Gert Mertens, zaakvoerder van Ecohuis, breekt een lans voor houtskeletbouw. Dat is nodig, want berichten over gestegen houtprijzen schrikken klanten af. “Een houtskeletwoning is en blijft de meest duurzame wooninvestering.”

Dat de prijzen stijgen en het leven duurder wordt, het is ondertussen een open deur intrappen. De oorlog in Oekraïne speelt daarin een belangrijke rol, maar de bouwsector ondervindt al langer hinder van gestegen materiaalprijzen.

“Niet alleen de prijs van het hout stijgt, ook die van de traditionele bouwmaterialen”, zegt Gert Mertens, zaakvoerder van Ecohuis in Herentals. “De jongste tijd verschijnen berichten over gestegen houtprijzen, maar in de bouw wordt alles duurder. Niet alleen het hout. Ook de prijzen van de traditionele woningbouw volgen die trend. Het is dus niet correct om te stellen dat alleen houtskeletbouw duurder wordt.”

Niet uitstellen

Uiteraard komt Gert Mertens op voor de eigen winkel. Maar hij heeft daarvoor wel enkele sterke argumenten. Op dit ogenblik is het orderboek van Ecohuis nog goed gevuld, maar het aantal nieuwe bouwaanvragen daalt. “Hopen dat de prijzen weer zakken, is een utopie”, waarschuwt Mertens. “Ik ben zelfs overtuigd dat de prijzen nog gaan stijgen. Wie echte bouwplannen heeft, stelt die best niet uit.”

Dan is houtskeletbouw volgens Mertens een goede keuze. “Ecohuis spant zich meer dan ooit in om mensen duidelijk te maken dat kiezen voor een houtskeletwoning met een uiterst gunstig S-peil de verstandigste optie is.”

Warmteverlies vermijden

Bij nieuwbouw wordt vooral op het E-peil gefocust. “Wat ons betreft is het S-peil nog belangrijker. Het warmteverlies naar buiten. Warmtepompen en zonnepanelen zijn zeker nuttig, maar eerst en vooral moet de bouwschil van de woning luchtdicht worden gemaakt, om te vermijden dat er onnodig warmteverlies ontstaat. Die schil optimaal isoleren is dan de volgende stap. Die inspanningen vertalen zich in een laag E-peil, een aangenaam binnenklimaat en een lager energieverbruik. Ook de energieprijzen zullen niet snel dalen.”

Vanwege de steeds stijgende materiaalprijzen werken veel aannemers vandaag met een prijsherzieningsformule. “Ecohuis probeert de klanten toch iets meer zekerheid te bieden door te werken met prijsmarges. Daarin zijn we een uitzondering op de markt.”

85 werknemers

Ecohuis werd opgericht in 2000. “Dankzij onze eigen unieke wandopbouw realiseert Ecohuis duurzame BEN-woningen die garant staan voor een uiterst aangenaam binnenklimaat en een laag energieverbruik”, belooft Mertens. Het bouwbedrijf heeft ook de kaart van modulair bouwen getrokken. Met Brensj bouwt het modules voor woon-, werk- en zorgdoeleinden, zoals een extra vleugel voor inwonende ouders. Gert Mertens en Koen Martens leiden Ecohuis, dat op dit ogenblik 85 mensen in dienst heeft.

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.